A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe  0,58 százalékkal, 23 273,07 pontra esett vissza.

Az S&P 500-as mutatója  0,55 százalékkal lett alacsonyabb, és 2564,7 ponton fejezte be a napot.

A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,47 százalékot vesztett, és 6706,21 ponton zárt.

Republikánus szenátorok új adóreform-tervezettel álltak elő, amelynek egyik pontja szerint eltörölnék az előző amerikai elnök, Barack Obama nevéhez kötődő, Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény által bevezetett egyik adónemet. Ez utóbbi alapján meghatározott adót kell fizetnie azoknak, akik semmilyen egészségbiztosítási programban nem vesznek részt. Ez tovább bonyolíthatja a vitákat, mert az Obamacare-t támogató republikánus szenátorok valószínűleg tiltakozni fognak - írta az MTI.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára már a negyedik egymást követő napon csökken a kereslet gyengülése miatti aggodalmakra. Az amerikai kereskedelmi olajtartalékok múlt heti váratlan növekedését tükröző adatok még lejjebb nyomták a jegyzéseket. A legközelebbi, januári határidős jegyzésben a Brent 0,66 százalékos mínuszban, 61,80 dolláron, a decemberi szállítású WTI pedig 0,83 százalékos veszteségben, 55,24 dolláron forgott.

A nagy amerikai olajipari vállalatok közül az Exxon árfolyama nagyjából 1 százalékkal, a Schlumbergeré 1,9 százalékkal, a Halliburtoné pedig 2,7 százalékkal esett.

A Target kiskereskedelmi üzletlánc 8,50 százalékos mínuszban, 54,69 dolláron forgott, mert bár harmadik negyedéves bevétele és nyeresége is meghaladta az elemzői várakozásokat, arra figyelmeztetett, hogy gyengébb eredményt vár az utolsó negyedévben az év végi ünnepekre jellemző erős piaci verseny miatt.

A dollár ugyancsak gyengült, de a várakozásokkal nagyjából egybecsengő inflációs és kiskereskedelmi adatoknak köszönhetően mérséklődött a veszteség. Az euróhoz képest 0,02 százalékot veszített értékéből az amerikai deviza, 1,1801 dolláron jegyezték este az eurót. A dollár hat főbb devizához viszonyított értékét tükröző mutató, a dollárindex 0,03 százalékkal 93,69 pontra süllyedt.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,36 százalékkal, 1278,20 dollárra csúszott le.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!