Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelentős profitesésről szóló várakozásokat jóval felülmúló teljesítményt hozott a Mol első negyedéve, a portfolio.hu konszenzusában szereplő 42,5 milliárdos nettó eredményvárakozást jelentősen meghaladva 73,7 milliárdos nettó nyereséget mutat az olaj ma éjjel megjelent első negyedéves gyorsjelentése. A csoport EBITDA-ja 157,4 milliárd forint, üzleti eredménye pedig 83,3 milliárd forint lett, speciális tételek nélkül ugyanezek a számok mintegy 18 milliárd forinttal mutattak volna magasabb értéket.

A tavalyi év hasonló időszakának 92,7 milliárdos profitjához képest a nettó nyereség még így 20 százalékos csökkenést jelent, amit a 21 százalékkal visszaeső upstream eredmény  és a downstream üzletág eredményének 52 százalékos visszaesése okoz. Előbbinek fele egy angolai koncessziókhoz kapcsolódó magasabb, 9,7 milliárdos nem várt kiadásából származó speciális tételből, illetve az egyelőre semmilyen javulást nem mutató szíriai helyzet okozta bevételkiesésből jött össze.

Utóbbi visszaesést némileg szépíti, hogy a várakozásoknál így is sokkal jobb lett a downstream eredmény, ha a válságadó több mint 6 milliárdos elszámolt összegét nem számoljuk 21 milliárd forintot hozott a finomítás a Molnak. Ez jóval több mint a konszenzusban várt öt milliárd forint és sokkal jobb mint a tavalyi utolsó negyedévben elért veszteség. A vártnál magasabb üzleti eredmény elérését (ami újrabeszerzési árakkal együtt számolva még mindig veszteséget jelentene) segítette, hogy az első negyedévben mind a Brent Ural olajak árának különbsége, mind pedig a finomítói marzsok javultak, ami áprilisban is folytatódott - tehát várhatóan a következő negyedévre is hatással lesz - ugyanakkor a legtöbb elemző szerint ez csupán időleges hatás, elsősorban a kínálati oldal szűkülésének, a vártnál nagyobb arányú finomítói leállásoknak volt köszönhető.

A Mol mindazonáltal egy 2012-től 2014-ig terjedő a teljes csoport EBITDA-jára 500-550 milió dollár pozitív hatású hatékonyságjavítási programmal kíván reagálni a külső környezet nehézségeire. A társaság célja, hogy a INA downstream üzletága 2014-re nyereségessé váljon a fokozatos fejlesztések, költséghatékonysági intézkedések révén. Ezekbe beletartozik a logisztikai hálózat racionalizálása, a maradékfeldogozás és a finomítók közti vezetékhálózat korszerűsítése. Ez az üzemi profit 13 százalékos éves növekedését hozhatja a következő három évben elsősorban a finomítási szegmensben.

A negyedévet több negatívan befolyásoló esemény is nehezítette, így például a INA gázüzletének 15 milliárdos vesztesége, amely miatt a gázüzlet 34 százalékkal alacsonyabb 12,4 milliárdos üzleti eredményt produkált a bázisidőszaknál.Ennek oka a növekvő import gázár és a támogatott kör gázértékesítési árának maximalizálása volt. A petrolkémia 10,5 milliárdos mínusszal járult hozzá a csoport teljesítményéhez a továbbra is rendkívül alacsony vegyipari marzsok miatt.

Összességében a Mol gyorsjelentése valamelyest jobb lett a várakozásoknál, ugyanakkor az árfolyamra esetlegesen gyakorolt pozitív hatás kérdéses lehet a nemzetközi tőkepiaci bizonytalanságok közepette és a további pozitív kilátások hiánya miatt, ám utóbbin a hatékonyságjavító program bejelentése talán javíthat némileg.

a szerző rendelkezik Mol alapú kötvényekkel

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!