A jelentésben kiemelik, hogy a marketingköltségek, a K+F jellegű kiadások és az egyéb ráfordítások emelkedését nem tudta ellensúlyozni az árbevétel és a fedezeti összeg növekedésének pozitív hatása. A gyógyszergyár 2013-ban 44,197 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, míg árbevétele 351,4 milliárd forintra nőtt a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján.

A tavalyi negyedik negyedévről jelentős profitcsökkenést jelentett a társaság: 4,5 milliárd forintos adózott nyeresége 63,6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi bázisnál, míg árbevétele 8,9 százalékkal 90,9 milliárd forintra nőtt az október-decemberi időszakban.

Az elemzői konszenzus 90,5 milliárd forintos negyedéves árbevétellel és 11,8 milliárd forint profittal számolt.

Az éves üzleti eredmény 0,2 százalékkal csökkent 48,63 milliárd forintra.

A Richter magyarországi forgalma 1,4 százalékkal 31,3 milliárd forintra nőtt 2013-ban. A korábbi években tapasztalt jelentős forgalom-visszaeséseket követően a piac végre stabilizálódott. Az árbevétel növekedése elsősorban az elmúlt két évben bevezetett termékeknek volt köszönhető - áll a jelentésben.

Az exportbevételek 1,078 milliárd eurót értek el, 5,4 százalékkal meghaladva az előző évi értéket. A társaság magyarázata szerint az emelkedés elsősorban a jelentősen megnövekedett kínai, román, valamint egyes, az EU-régióba tartozó piacok forgalmának köszönhető.

A társaság legnagyobb piacán, a FÁK-tagállamokban 2,3 százalékkal 509 millió euróra nőtt a kivitel, ezen belül az oroszországi forgalom annak ellenére is csak 0,1 százalékkal mérséklődött, hogy lejárt a cég egyik termékének értékesítésére vonatkozó tíz éves szerződés, így azt új termékek bevezetésével kellett ellensúlyozniuk.

Az Európai Unió országaiba irányuló eladások 5,7 százalékkal 427 millió euróra nőttek. Az Egyesült Államokban viszont 13,8 százalékkal 48,1 millió euróra csökkentek.

A csoport kínai árbevétele 28,8 millió euróval 34,9 millió euróra nőtt.

A csoport beruházásainak értéke 2013-ban 31,183 milliárd forintra nőtt a 2012-es 29,8 milliárd forintról. A biotechnológiai kutatás-fejlesztés és gyártás magyarországi kapacitásainak kialakításához kapcsolódó beruházás összege 2,534 milliárd forint volt 2013-ban.

A pénzügyi soron 1,446 milliárd forint veszteséget könyvelt el a társaság, szemben a tavalyi 858 millió forint nyereséggel.

Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) 240 forintra csökkent az előző évi 266 forintról. (2013 júliusában tizedelték a részvényeket.)

A társaság részvényei a Budapesti értéktőzsde prémium kategóriájában forognak, a keddi kereskedést 0,27 százalékos erősödéssel 4527 forinton fejezték be. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk (a részvénytizedelést figyelembe véve) 4800, a legalacsonyabb 3252 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!