Röviddel 17 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,06 dollár (2,26 százalék) csökkenéssel 45,83 dolláron állt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

Ugyanekkor a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 1,08 dollárral (2,42 százalékkal) 43,62 dollárra esett.

Szakértők a kőolaj árcsökkenését részben azzal a szerdán ismertetett adattal hozták összefüggésbe, amely szerint egy hét alatt 2,28 millió hordóval 525,87 millió hordóra emelkedett az amerikai olajtartalék. Elemzők jóval kisebb, 921 ezer hordó növekedéssel számoltak.

A Brent ára csaknem 10 dollárral emelkedett augusztusban, két hete már valamivel 51 dollár fölött jegyezték azokra a felerősödött várakozásokra, hogy a világ vezető olajtermelői képesek lesznek megállapodni az olajtermelés befagyasztásáról.

Mi várható az OPEC-csúcson?

Szeptember 26-28. között tartják Algériában a Nemzetközi Energiai Fórumot (IEF). Az ezen részt vevő OPEC országok, valamint Oroszország képviselői a megbeszéléssel párhuzamosan egyeztetnek az olajtermelésről. Elemzők egy része azonban borúlátó, szerintük az áprilisi dohai csúcs sorsára jut az algériai találkozó is.

Áprilisban már sikerült egy asztalhoz ültetni számos OPEC-tagállambeli és szervezeten kívüli olajtermelőt, hogy megpróbáljanak megegyezni az olajtermelés befagyasztásáról, de a várt eredmény elmaradt. Az úgynevezett dohai fórumon 18 ország, köztük számos OPEC-tagállam és szervezeten kívüli ország vett részt. Eredetileg azt tervezték, hogy januári szinten történjen a befagyasztás.

Szaúd-Arábia azonban azt akarta elérni, hogy a megállapodáshoz Irán, a térség egyik nagy olajtermelője is csatlakozzon, amely jelen sem volt a megbeszélésen. Teherán azért maradt távol, mert igazságtalannak tartja, hogy az Irán elleni nemzetközi szankciók évei alatt mások figyelmen kívül hagyták a piaci realitásokat, és folyamatosan növelték az olajtermelést. Most pedig, hogy januártól feloldották a Teheránnal szembeni szankciókat, épp a túltermelők akarják rákényszeríteni Iránt arra, hogy a januári, a szankciók feloldása előtti alacsony termelési szinten rögzítse olajtermelését.

Az iráni olajügyi miniszter mindazonáltal már akkor jelezte, hogy ha az iráni olajtermelés eléri a szankciók előtti napi 4-4,2 millió hordó szintet, Teherán kész bekapcsolódni a termelés befagyasztását célzó egyeztetésekbe. Az OPEC legfrissebb adatai szerint az iráni olajtermelés napi 3,6 millió hordó volt júliusban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!