A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Mind a részvénypiacokkal, mind a dollárárfolyammal szoros összefüggést mutat a szoft termények ára, ami leginkább azzal magyarázható, hogy idén egyelőre kevés az egyedi, a különböző terményekre ható, jellemzően időjárási tényező − vélte Heitner Tamás, a Solar Capital kereskedési igazgatója. Kérdéses azonban, hogy egy esetleges jelentősebb részvénypiaci felpattanást követnének-e e termények árai. Gelencsér Zsigmond, a Buda-Cash elemzője szerint általánosságban igaz, hogy az éghajlati katasztrófák vagy váratlan geopolitikai események valóban vonzó vételi lehetőséget jelentenek a befektetőknek a szoft termékek piacán: ilyen esetekben ugyanis hosszú ideig és gyakorlatilag korrekció nélküli áremelkedések indulhatnak be. Emellett korábban a Federal Reserve monetáris lazításai, a QE1 és a QE2 is jókora áremelkedéseket okoztak. Gelencsér hozzátette: a kávé és a kakaó árára nemcsak a dollár, hanem a font árfolyama is hat, hiszen ezekkel a terményekkel a londoni árutőzsdén is kereskednek.

A kávé − amelynek esetében a New York-i árutőzsdén jegyzett arabica fontonkénti árfolyama a mérvadó − kínálati és keresleti tényezői is arra engednek következtetni, hogy tovább tarthat a lefelé mutató trend. Múlt hét pénteken ugyan a közép-amerikai esőzésekkel kapcsolatos hírek miatt 6,5 százalékkal, 2,2 dollárról 2,48 dollárra ugrott az árfolyam, ez azonban aligha jelenthet trendfordulót. A nemzetközi kávészövetség jelentése szerint idén éves szinten egymillió zsákkal esett a fogyasztás, eközben pedig Brazíliában jóval nagyobb területen termesztik a kávécserjéket, és a szakértők szerint idén is jó szezonra számíthatunk − hívta fel a figyelmet Gelencsér. Heitner szerint az idei folyamatos visszaesés után − májusban még 3 dollár volt a kávé fontja − jelenleg a mostani sávja alján van a kávé jegyzése (a sáv teteje 2,7 dollár), ha ezt letöri, akkor 2 dollár lehet az új sáv alja. Gelencsér szerint is további esés következhet.

Visszatértek a hedge fundok az árupiacra

Augusztus óta nem látott mértékben jelentek meg az árupiacon a hedge fundok, amelyek a jelek szerint bíznak az újabb recesszió elkerülésében − derült ki az amerikai árupiaci felügyelet (CFTC) adataiból. Az alapkezelők long pozíciói 12 százalékkal emelkedtek októberben, miközben az S&P GSCI árupiaci index 7,4 százalékkal nőtt. A CFTC adatai szerint a fűtő- és a gázolaj mellett főleg a kávé és a szójabab piacán vettek fel long pozíciókat a hedge fundok: a kávé 37 százalékkal, a szójabab pedig 33 százalékkal nagyobb pozíciót vonzott az előző hónaphoz képest. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint az eddigi, kizárólag a kockázatokra koncentráló befektetői hozzáállást felválthatja a fundamentumok alaposabb figyelembevétele.

A kakaó árát korábban az év elején az elefántcsontparti zavargások, illetve az ezt követő exportembargók hajtották fel, ezek hatása azonban jelentősen enyhült azóta. Gelencsér szerint ehhez hozzájárult az is, hogy a másik jelentős nyugat-afrikai kakaótermelő, Kamerun jelentősen fokozta termelését; e két országban megvalósuló infrastrukturális fejlesztések és regenerálási programok hosszú távon jelenthetnek lefelé mutató nyomást az árakon.

Ráadásul a csokoládéipar a fejlett országok recesszió felé mozdulása miatt szintén a korábbinál kevesebb nyersanyagra tart igényt. Másfél hónapja szűk sávban mozog a kakaó ára, amelynek Heitner szerint jelenleg az aljában állnak a jegyzések; Gelencsér szerint lefelé a 2500 dolláros támasz, felfelé pedig a 2800 dolláros ellenállás a jelentős szintek, ám fundamentális alapon jelenleg inkább az előbbi letörése valószínűbb.

A gyapot piacán hatalmas rally alakult ki tavaly októberben a pakisztáni és kínai áradások és földcsuszamlások miatt (80 dollárról 220 dollárig szaladt fel a bálánkénti jegyzés), ám azóta folyamatos volt az esés a jelenlegi 100 dollár körüli szintekig. A szoft termények piacán indikátorként is felfogható gyapotnak gyengül a kereslete, elsősorban Kínában, ám az egész globális ruhaipar nyomás alatt van. Kínálati problémák sincsenek, és pakisztáni termelést is helyreállították a tavalyi események után, így Gelencsér és Heitner szerint is eleshet a jelenlegi sáv, ami után a 80−60 dollár közötti szinteket veheti célba a jegyzés.

A cukor esetében a brazil, az indiai, a thaiföldi és a kínai termelésre kell elsősorban figyelni (India keresletben is a legfontosabbak közé tartozik), ám ezek közül jelenleg egyedül Thaiföldön adódtak időjárási problémák, Kínában pedig jelentősen növelték a kapacitásokat − mondta Gelencsér. Heitner szerint az elemzők korábban árfolyam-emelkedést vártak a cukor piacán, ám azóta jó hírek érkeztek a termésről, így a lélektani 30 dollárcenttől jelentősen elmaradva, 26,5 centen áll jelenleg a jegyzés, a sáv alja pedig 23 centnél van. Ha nem lesznek meglepő események Brazíliában, akkor Gelencsér szerint a 24-25 dolláros szint letörése után jöhetnek a 20 cent körüli jegyzések.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!