BUX
38667

Eshet a forint, ha tovább drágul a dollár

Az amerikai fizetőeszköz euróhoz viszonyított erősödése nyomán a forint mindkét vezető devizához képest gyengült pénteken. A zloty ezzel szemben látványosan drágult.

Ádám Viktor, 2005. január 7. péntek, 16:57

A magyar bankközi devizapiac szereplőinek többsége amerikai és/vagy az amerikai fizetőeszköz mozgását figyeli, ezért a forint árfolyamalakulása szempontjából meghatározó a dollár nemzetközi jegyzésének változása - tájékoztatta a NAPI Online-t Kolba Miklós.
Az ING Bank üzletkötője elmondta: a szóban forgó piaci szereplők korábban egyrészt a sokat emlegetett kamatkülönbözetre és arra játszottak, hogy az euró tovább erősödik a dollárhoz képest. Ez utóbbi várakozás nem jött be, hiszen az új év a dollár emelkedését hozta, így a bukóba került befektetők igyekeznek változtatni pozícióikon.

Pénteken úgy tűnt, hogy a 247,60/80 forintos euróárfolyamon megnyugszik a piac, ám mikor az amerikai fizetőeszköz lefelé átszakította az euróval szemben erős ellenállásnak tekintett 1,3170-es árfolyamot (a jegyzés 1,3150 alá került), a dollár idehaza 190 közelébe ugrott, az uniós deviza pedig ezzel párhuzamosan 248,50-re drágult.

Érdekes módon a zlotyt nem rántotta magával az euró, sőt, a lengyel fizetőeszköz látványosan erősödött. Az euró délelőtt még 4,12-4,13 zlotyt ért, délután viszont már csak 4,08-on állt. A szlovák korona eközben nemigen mozdult, a cseh korona viszont kismértékben gyengült.

A szakember arra számít, hogy a jövő héten - hazai makroadatok híján - továbbra is az euró/dollár árfolyam változása határozza meg a forint kurzusát. Ennek megfelelően ha a dollár tovább erősödik, az a hazai fizetőeszköz gyengülését eredményezheti, míg a visszarendeződés feljebb tolhatja a forint ázsióját.