Eshetnek még az állampapír-hozamok

A hosszabb lejáratú állampapírok további hozamcsökkenésére akkor is van tér, ha az MNB már közel lehet a kamatvágási ciklus végéhez - véli az ÁKK vezérigazgató-helyettese.
NAPI, 2010. február 26. péntek, 11:48
Fotó:

Vannak még tartalékok a hozamgörbe hosszabbik végén, különösen akkor, ha az ország kockázati megítélése javul - mondta Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ általános vezérigazgató-helyettese a Bloomberg hírügynökségnek. (Az éven túli másodpiaci referenciahozamok csütörtökön 6,73-7,50 százalék között szóródtak.)

A szakember szerint a jegybanki kamatvágási ciklus befejezésének nem lesz negatív hatása az állampapírok iránti keresletre.

Az ÁKK-nak azonnal reagálnia kell arra, ha az eurózóna pénzügyi problémái begyűrűznek, és alternatív finanszírozási forrásokat - például külföldi devizában denominált kötvénykibocsátás - kell keresnie. Ha eladási nyomás nehezedne a piacra, kötvényvisszavásárlásokkal kell azt semlegesítenie az ÁKK-nak - tette hozzá.

Hangsúlyozta: Magyarország nem kötött a görögországihoz hasonló swap-üzleteket.

Borbély szerint a januári, kétmilliárd dollár értékű kötvénykibocsátással az ÁKK teljesítette idei, 1,5 milliárd eurós tervét, így az év folyamán nem tervezi, hogy a nemzetközi piacokról szereznének forrást. Hozzátette: nem akarják tovább növelni az adósságportfólióban a külföldi devizában fennálló kötelezettségek arányát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK