A legfőbb ok, hogy gyengére sikerültek a péntek reggel napvilágot látott kiskereskedelmi adatok - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Földi Balázs, a Commerzbank treasury üzletágának vezetője. Véleménye szerint a piac attól fél, hogy a vártnál is rosszabb statisztika következtében a jegybank monetáris tanácsának külső tagjaiban tovább erősödhet az az elhatározás, hogy ismét csökkentsék az alapkamatot.

A gyengülés reggel óta folyamatos, amíg 8 órakor még 295 körül volt az euróval szembeni forintárfolyam, addig délelőtt 11-kor már 297,5 forintot kértek a közös európai pénzért. Azt, hogy meddig gyengülhetünk egyelőre bizonytalan, Földi elmondása szerint 298,5-nél jöhet egy nagyobb ellenállás, így nem is számít arra, hogy a pénteki napon elérjük a 300 forintos eurót. Erre véleménye szerint akkor van esély a leginkább, ha a piac várakozásaihoz képest negatívan alakul a márciusi jegybankelnök-választás.

A forint gyengülése egyértelműen hazai problémákra utal, véli Földi, hiszen a jó nemzetközi hangulatban a régiós devizák is tartják a reggeli szintjeiket, ráadásul az euró is erősödik a dollárral szemben. Pénteken más, a forintra komoly hatással lévő makroadat nem jelenik meg, egyedül az okozhat izgalmakat, ha nagyon meglepő adatok jönnek délután az amerikai lakáseladásokról.

Délelőtt 11 után valamivel tehát 297,5 forintot ért egy euró, a dollárért 221, az angol fontért 348,3, a japán jenért 2,4327, míg a svájci frankért 238,7 forintot kértek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!