A technológiai részvények vezették az S&P 500 index emelkedését, mivel az ADP Research Institute jelentése szerint a vállalatok a vártnál kevesebb munkahelyet teremtettek augusztusban. Miközben a feldolgozóipar a vártnál nagyobb ütemben bővült, az ellátási lánc szűk keresztmetszeteihez munkaerőhiány társult. Ezek az adatok a pénteki kulcsfontosságú bérszámfejtési adatok előtt érkeztek, a közgazdászok az előző havi gyors növekedéshez képest lassulást és a munkanélküliségi ráta csökkenését várták - írja a Bloomberg a csütörtöki amerikai tőzsdei kereskedés előzményeként.

Több elemző számára az augusztusi foglalkoztatási jelentés valószínűleg nem fogja tisztább képet adni a munkaerő-piaci helyzetéről, valamint azt sem látják majd tisztán, hogy a Fed mikor kezdi visszafogni az ösztönző intézkedéseit, mivel az aktuális piaci helyzetet és a gazdasági hangulatot erősen meghatározza a delta-változat gyors terjedése miatti aggodalom. Bár június és július erős hónap volt a munkaerő-felvétel szempontjából, mivel a szolgáltató iparágakra vonatkozó korlátozásokat feloldották, az Egyesült Államok teljes foglalkoztatottsága még mindig mintegy 6 millióval a járvány előtti szint alatt van.

"A magánfoglalkoztatók számai a járvány idején mindenhol ingadoztak, és gyakran nem a legerősebb indikátorai annak, hogy a többi munkahelyi jelentés hogyan fog alakulni" - mondta Mike Loewengart, az E*Trade Financial befektetési stratégiáért felelős ügyvezető igazgatója. "Mivel a munkaerő-piaci fronton a Fed részéről oly nagy nyomás nehezedik a javulásra, ez azt jelezheti, hogy a munkahelyek növekedése stagnál. Ez azonban valószínűleg jó dolog a piacok számára, mivel ez azt jelenti, hogy a könnyű pénzpolitika folytatódik" - értékelte a helyzetet

A megacap technológiai részvények ismét divatba jöttek, mivel a befektetők védekező puffereket építenek be a járvány miatti leállások ellen, és az amerikai gazdasági növekedés csúcsra járatására utaló jelek közepette is biztos választásnak tűnnek ezek a cégek. Az egyenlő súlyú NYSE FANG+ index kedden rekordot ért el. A 10 tagú mutató - amely olyan nagy techcégeket tartalmaz, mint az Apple és az Amazon - augusztusban 3,1%-kal emelkedett, ami felülmúlta az egyenlő súlyú S&P 500 2,2%-os emelkedését.

Tobias Levkovich, a Citigroup munkatársa ragaszkodik a Wall Street egyik legmerészebb részvénypiaci felhívásához. A bank vezető amerikai részvénystratégája tartja magát ahhoz a jóslatához, hogy az index az évet 4.000 ponton zárja, majd 2022 júniusára eléri a 4.350 pontot. Mindkét szint a legutóbbi 4.522,68-as záróérték alatt van. Véleményét a feszített értékelések és a tervezett adóemelés támasztja alá, amely a vállalati profitot fogja sújtani.

A JPMorgan Chase & Co. technikai stratégája, Jason Hunter szerint a 10 éves kincstárjegy hozama a következő hónapokban 1,90%-ra emelkedhet, amit 2020 januárja óta nem lépett túl. Előrejelzésének egyik okaként az "agresszív ralit említette, amely extrém túlvásárolt állapotokat teremtett". Az irányadó kötvénykamat jelenleg 1,3% körül mozog.

Csütörtök délután 17:45-kor a WTI ára 67,8 dollár volt hordónként, ami 1 százalékos áresést jelent. Közben a dollár is gyengül az euróhoz képest.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!