Több, mint 3 százalékkal 4395 forintig esett az OTP részvények árfolyama ma a Budapesti Értéktőzsdén, a bankpapír jegyzése ugyan kora délutánra 4440 forintig kapaszkodott vissza, azonban ez így is 150 forinttal alacsonyabb a tegnapi záróértéknél. Nem teljesítenek jól a magyar piacon jelenlévő bankok anyabankjai sem, a belga KBC 1,75 százalékkal esik, az Erste 1,35 százalékkal, a Raiffeisen - a mai osztalékszelvény vágást figyelembe véve - 3 százalékkal értékelődött le.

Elemezők szerint a bankrészvények főleg az OTP árfolyamán az látszik, hogy a befektetők tartanak a Kúria Polgári Kollégiumának hétfői ülésétől, amelyen a devizahiteles ügyben decemberi jogegységi határozatból kimaradt pontokat tisztáznák. A piac most a bankok számára legrosszabb forgatókönyvet kezdte el beárazni, a végső megoldás várhatóan azért nem annyira negatív, mint amire most sokan számítanak. Inkább valamilyen olyan megoldás tűnik valószínűnek, amely mindkét oldal érdekeit figyelembe veszi - mondta Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető stratégája.

Ugyanakkor nem csak a devizahiteles üggyel kapcsolatban jelentkező kockázatok miatt teljesít rosszul az OTP és a forint. A magyar devizával szemben ma további egy forintot erősödött az euró, s már ismét a 306 forintos magasságában járt, a múlt hét végén még 302 forintért is lehetett eurót vásárolni.

euró/forint órás
Kép: Alfatrader



A Napi.hu által megkérdezett piaci szereplők közül az elmúlt időszakban sokan gondolkodtak forinteladási pozíciók nyitásán a 300 forintos szint közeledtével, azonban a múlt hét végéig számos olyan tényező volt, ami miatt nem merték ezt felvállalni. Egyrészt az ECB múltheti ülésén várható volt a negatív betéti kamatláb bevezetése, s sokan attól tartottak, hogy az ECB további lazítása erős felértékelődési nyomás alá helyezheti a forintot és más, euróhoz kapcsolt, de magasabb kamatozású devizákat.

Ezenkívül múlt pénteken volt aktuális a Fitch magyar hitelbesorolást érintő felülvizsgálata, s ha megtörtént volna az ország befektetői kategóriába való visszasorolása, az szintén kedvező lett volna a forintnak és a forintalapú eszközöknek. Sőt, néhányan azt sem tartották kizártnak, hogy az MSCI átalakítja a Magyarországot is tartalmazó feltörekvő piaci indexét, úgy, hogy Dél-Korea és Tajvan kikerülésével esetleg a magyar eszközök is nagyobb súlyt kapnának a jövőben.

Ezek közül egyik sem valósult meg, s így számos olyan kockázati tényező került ki a rendszerből, amely a befektetők szemében kockázatossá tette egy forint elleni pozíció felvállalását.

euró/forint napos
Kép: Alfatrader

 


A forint gyengülését ráadásul technikai oldalról indokolhatta, hogy az árfolyam az elmúlt napokban rendkívül közel került egy emelkedő trendvonalhoz, amely már közel hat éve meghatározza az euró/forint keresztárfolyam alakulását is, s akik hittek a trend folytatódásában, azok számára logikus döntésnek tűnhetett a 200 napos mozgóátlag környékén forinteladási pozíciókat nyitni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!