Esik a forint, esik az OTP

Több, mint 3 százalékkal esik az OTP részvények árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén és a forint is gyengélkedik az euróval szemben. Úgy néz ki, egyszerre több negatív tényező is sújtja a magyar piacot.
Napi.hu, 2014. június 11. szerda, 13:54
Fotó: Reuters

Több, mint 3 százalékkal 4395 forintig esett az OTP részvények árfolyama ma a Budapesti Értéktőzsdén, a bankpapír jegyzése ugyan kora délutánra 4440 forintig kapaszkodott vissza, azonban ez így is 150 forinttal alacsonyabb a tegnapi záróértéknél. Nem teljesítenek jól a magyar piacon jelenlévő bankok anyabankjai sem, a belga KBC 1,75 százalékkal esik, az Erste 1,35 százalékkal, a Raiffeisen - a mai osztalékszelvény vágást figyelembe véve - 3 százalékkal értékelődött le.

Elemezők szerint a bankrészvények főleg az OTP árfolyamán az látszik, hogy a befektetők tartanak a Kúria Polgári Kollégiumának hétfői ülésétől, amelyen a devizahiteles ügyben decemberi jogegységi határozatból kimaradt pontokat tisztáznák. A piac most a bankok számára legrosszabb forgatókönyvet kezdte el beárazni, a végső megoldás várhatóan azért nem annyira negatív, mint amire most sokan számítanak. Inkább valamilyen olyan megoldás tűnik valószínűnek, amely mindkét oldal érdekeit figyelembe veszi - mondta Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető stratégája.

Ugyanakkor nem csak a devizahiteles üggyel kapcsolatban jelentkező kockázatok miatt teljesít rosszul az OTP és a forint. A magyar devizával szemben ma további egy forintot erősödött az euró, s már ismét a 306 forintos magasságában járt, a múlt hét végén még 302 forintért is lehetett eurót vásárolni.

euró/forint órás
AlfatraderA Napi.hu által megkérdezett piaci szereplők közül az elmúlt időszakban sokan gondolkodtak forinteladási pozíciók nyitásán a 300 forintos szint közeledtével, azonban a múlt hét végéig számos olyan tényező volt, ami miatt nem merték ezt felvállalni. Egyrészt az ECB múltheti ülésén várható volt a negatív betéti kamatláb bevezetése, s sokan attól tartottak, hogy az ECB további lazítása erős felértékelődési nyomás alá helyezheti a forintot és más, euróhoz kapcsolt, de magasabb kamatozású devizákat.

Ezenkívül múlt pénteken volt aktuális a Fitch magyar hitelbesorolást érintő felülvizsgálata, s ha megtörtént volna az ország befektetői kategóriába való visszasorolása, az szintén kedvező lett volna a forintnak és a forintalapú eszközöknek. Sőt, néhányan azt sem tartották kizártnak, hogy az MSCI átalakítja a Magyarországot is tartalmazó feltörekvő piaci indexét, úgy, hogy Dél-Korea és Tajvan kikerülésével esetleg a magyar eszközök is nagyobb súlyt kapnának a jövőben.

Ezek közül egyik sem valósult meg, s így számos olyan kockázati tényező került ki a rendszerből, amely a befektetők szemében kockázatossá tette egy forint elleni pozíció felvállalását.

euró/forint napos
Alfatrader

 


A forint gyengülését ráadásul technikai oldalról indokolhatta, hogy az árfolyam az elmúlt napokban rendkívül közel került egy emelkedő trendvonalhoz, amely már közel hat éve meghatározza az euró/forint keresztárfolyam alakulását is, s akik hittek a trend folytatódásában, azok számára logikus döntésnek tűnhetett a 200 napos mozgóátlag környékén forinteladási pozíciókat nyitni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.06.12 10:59

A FORINT tovabb fog erösödni. EUR/HUF 10:17 305.41 -0.02%
EUR/HUF 10:17 305.41 -0.02%

Itt a FORINT elemzesehez a külsö es fontos gazdasagi adatok.

Ilyen se volt még Magyarországon - Ezt ön is megérezheti
2014. június 11., szerda 18:10 Napi.hu

Sosem látott magasságokban az MFB-Indikátor, a cégek várakozásai sokat javultak az elmúlt időszakban. A felmérés szerint új munkahelyek és beruházások jöhetnek, a GDP-növekedés pedig akár a 4 százalékot is elérheti 2014 első félévében.

Sosem látott magasságokban az MFB-Indikátor, a cégek várakozásai sokat javultak az elmúlt időszakban. A felmérés szerint új munkahelyek és beruházások jöhetnek, a GDP-növekedés pedig akár a 4 százalékot is elérheti 2014 első félévében.

Fontos változás az is, hogy amíg 2013. őszén a cégek 72,7 százaléka, addig idén tavasszal már 78,5 százaléka tervezett fejlesztést a felmérést követő 12 hónapban, ráadásul mindhárom szegmensben (mikro-, közép- és nagyvállalati) növekedést mértek.AZ IMF es a Hitelminösitöknek itt az ideje, figyelembe venni MAGYARORSZAG eredmenyeit, mert különben a


NEVETSEG TARGYAVA VALNAK!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.06.12 09:55

A FORINT tovabb fog erösödni, 2014.6.11 EUR/HUF EUR/HUF 09:15 305.17 -0.10%
014. június 12., csütörtök 9:00 Napi.hu

A financzsonglörök CHART analyzise, ami egy technikai elemzö, a valos gazdasag teljesitmenyetöl független.Itt törtenhetnek visszaelesek a mindenkori deviza kurzok manipulalasara. Mintha lett volna mar pelda erre!

A külsö körülmenyek figyelembevetele az igazi elemzes.

A FORINT erösseget a magyar gazdasag növekvö teljesitmenye szabja meg.


ITT AZ ELMZES, ezt kell figyelembe venni!

Kiderült, mitől szárnyal a magyar ipar.
2014. június 12., csütörtök 9:00 Napi.hu

Idén áprilisában az ipari termelés 10,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A termelés bővülésében elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatok, valamint az élelmiszeripar eladásainak növekedése játszott szerepet - közölte a KSH.

A tovabbi informacio a fenti cikkben olvashato
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.06.11 19:04

A FORINT tovabb fog erösödni,2014.6.11 EUR/HUF 18:18 305.30 0.20%

Létszámbővítést terveznek a magyar vállalatvezetők.
Szerző: autopro.hu // 2014.06.05. 16:27

Az elmúlt évekhez képest jelentősen, 45 százalékra nőtt és többségbe került Magyarországon azon vállalatvezetők aránya, akik cégük létszámának növekedésére számítanak, és csak a megkérdezettek tizede jósolt visszaesést - derül ki a PricewaterhouseCoopers (PwC) Magyarországra is kiterjedő nemzetközi felméréséből.

A fentiek alapjan tovabb csökken a munkanelküliseg.

Inflacio gyakorlatilag nincs.

A lakossag belsö fogyasztasa ezaltal növekszik, ehez jön meg a nyari külföldi turizmus pozitiv hatasa.

Az export tovabbra is növekszik.

Irany EUR/HUF 296
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html