BUX
38643

Esik a forint, ideges a piac - 267 az euró (új)

Rosszul kezdte a mai napot a forint: az euró jegyzése már a budapesti piacnyitás előtt 265 forint fölé kúszott, később 268 közelébe emelkedett. Szakértők szerint 270-nél lehet a következő megálló, a forintot a dollárerősödés is gyengíti. Kérdés, hogy mikor és mit léphet az MNB.

Ádám Viktor, Csernátony Csaba, 2006. március 22. szerda, 12:25

Az eurókurzus érintette a 265,75 forintot is, majd javult a helyzet, fél 10 után 265,40/50 forintnál járt az árfolyam - mondta Kolba Miklós. Az ING kereskedője hozzátette: a forint követi a lefele menetelő az izlandi koronát és a lengyel zlotyt. A jegyzés délelőtt 267,80 közelébe ugrott, ebédidőhöz közeledve is 267 körül állt.


Az esés okai


A hazai fizetőeszköz gyengülése továbbra sem forintspecifikus okokkal, hanem régiós tényezőkkel magyarázható - vélekedett Misik Sándor, a Hamilton üzletkötője, aki szintén a zlotyt és az izlandi koronát említette. A hazai és a lengyel deviza a múlt heti negatív csúcsok közelében jár, míg a cseh korona veszteségei ennél szerényebbek.


Rendkívül ideges a piac, széles sávban folyik a kereskedés, sokszor pont akkor szivárog el a likviditás a piacról, amikor épp szükség lenne rá - fogalmazott Kolba. Ennek eredményeként egy-egy üzletkötés az indokoltnál jóval nagyobbat ránt az árfolyamon. A befektetők egy ügylet létrejötte láttán megijednek, s mennek a többi után, amolyan lavinaeffektus jellemző a piacra. Kolba Miklós hozzáfűzte: szignifikáns forinterősödés nem is várható, persze kisebb korrekció lehet. Eddig korrigálásról nincs szó, ugyanis a jegyzés áttörte a 266,20 forintos eurókurzusnál lévő határt.


Szárnyal a dollár


A Hamilton elemzője délelőtt úgy vélekedett, amennyiben az eurókurzus áttöri a 266 forintos szintet, a következő ellenállás 270-nél lehet, ott majd kiderül, reagál-e a történésekre az MNB. Misik hozzátette: a tengerentúli kamatemelési várakozások erősítik a dollárt, márpedig az amerikai és a magyar deviza mozgása között negatív korreláció áll fenn, vagyis ha a zöldhasú drágul, esik a forint. Ez be is jött: az euró dollárkurzusa 1,2080 alá került, az amerikai fizetőeszköz forintárfolyama 221,70 közelében tetőzött.


Nem rózsásak a kilátások


A forint egy héttel ezelőtt hasonló utat járt be, a múlt kedden jókorát esett az árfolyam, 266 forint felett is járt az eurókurzus. Az elemzők akkor közölték, a forint elsősorban a globális hangulatváltás miatt gyengült. Török Zoltán a Raiffeisen szakértője a távolabbi kilátásokról szólva akkor annyit mondott: a külső környezet rosszabbodik, s a választások után felálló új kormány várhatóan csalódást okoz, azaz nem hajtja majd végre a várt fiskális konszolidációt, márpedig ez kedvezőtlen a forintárfolyam szempontjából. A szeptember 1-jén leadandó konvergenciaprogramtól Török csupán „maszatolást” vár, azt nem, hogy végre tiszta vizet öntsenek a pohárba. A szakember úgy vélte, a piac bizalmának visszatéréséhez kevés az, ha a következő kabinet kitart a 2010-es eurócéldátum mellett, tényleges kiigazítás is kell.Devizaadósok a pácban


A devizahitelt felvettek lassan felkészülhetnek a törlesztőrészletek emelkedésére - a svájcifrank-adóssággal bírók pénztárcáját ráadásul a kamatemelés is apaszthatja. Emlékeztetőül: a múlt héten a svájci jegybank 1,0 százalékról 1,25 százalékra emelte az alapkamatot, ráadásul több elemző arra számít, hogy az irányadó ráta még az idén eléri az 1,75 százalékot.


Mikor léphet az MNB?


A Hamilton Tőzsdeügynökség Rt. szerint jegybanki intervencióra 270 forintos eurókurzus közelében lehet számítani. Több elemző úgy véli, az alapkamat szintjét hétfőn 6 százalékon hagyó jegybank csak végső esetben nyúlna a monetáris szigorítás eszközéhez. Jelentős forintgyengülés esetén először szóbeli, majd piaci intervencióval próbálja majd helyrebillenteni a forintot - vélik a szakértők.


Van jó oldala is


Bartha Attila, a Kopint-Datorg Rt. tudományos főmunkatársa azt mondta, a forintgyengülésnek van jó oldala, jelesül, hogy a folyamat rákényszerítheti a politikusokat arra, hogy a választások után mindenképpen tegyenek lépéseket a gazdaságot érintő egyensúlyi problémák felszámolása érdekében. A szakember közölte: ha az eurókurzus 260 és 270 forint közötti sávban stabilizálódik, az bőven a sáv erős oldalát jelenti, s gazdaságilag tűrhető szint.