308 forint fölé szaladt az euró jegyzése délután a bankközi devizapiacon, miután az MNB kihirdette a mai kamatcsere aukciója eredményét. A jegybank 20-20 milliárd forint értékben hirdette meg az instrumentumot, a nagy keresletet látva azonban 130 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat. Emlékezetes, hogy ez az első kamatswap aukció az MNB április végén meghirdetett programja keretében.

Az akkor bejelentett programot piaci elemzők úgy értékelték, hogy ez nem más, mint a magyar Operation Twist, utalva a Fed hasonló hatású, az állampapír hozamgörbe laposítását célzó akciójára. Mint mondták, ez a monetáris lazítás egyik újabb fejezetét jelenti, s így akár forintgyengítő hatású is lehet.

euró/forint órás
Kép: Alfatrader

Eközben az ÁKK mai aukcióján hatalmas kereslet mutatkozott az ötéves futamidejű forintban denominált kötvények iránt a Portfolio.hu tudósítása szerint.

A forintot vélhetően nem támogatja Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tegnapi, illetve ma reggeli bejelentése, interjúja sem, amely a devizahitelek karácsonyig történő megszüntetéséről szólt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!