BUX
38236

Esik a forint, indul a tviszt

Összesen 130 milliárd forint értékben adott el 3 és 5 éves lejáratú kamatswapokat a magyar bankok részére az MNB mai aukcióján. Ezzel elindult a magyar kvantitatív lazítás következő köre, a forint esik.

Napi.hu, 2014. június 26. csütörtök, 13:44

308 forint fölé szaladt az euró jegyzése délután a bankközi devizapiacon, miután az MNB kihirdette a mai kamatcsere aukciója eredményét. A jegybank 20-20 milliárd forint értékben hirdette meg az instrumentumot, a nagy keresletet látva azonban 130 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat. Emlékezetes, hogy ez az első kamatswap aukció az MNB április végén meghirdetett programja keretében.

Az akkor bejelentett programot piaci elemzők úgy értékelték, hogy ez nem más, mint a magyar Operation Twist, utalva a Fed hasonló hatású, az állampapír hozamgörbe laposítását célzó akciójára. Mint mondták, ez a monetáris lazítás egyik újabb fejezetét jelenti, s így akár forintgyengítő hatású is lehet.

euró/forint órásAlfatrader

Eközben az ÁKK mai aukcióján hatalmas kereslet mutatkozott az ötéves futamidejű forintban denominált kötvények iránt a Portfolio.hu tudósítása szerint.

A forintot vélhetően nem támogatja Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tegnapi, illetve ma reggeli bejelentése, interjúja sem, amely a devizahitelek karácsonyig történő megszüntetéséről szólt.