Esik a forint, szólt a jegybankár!

Csütörtök délután 270 forint fölé ugrott az euró azt követően, hogy Bánfi Tamás, a monetáris tanács tagja kijelentette: további kamatvágásra és gyengébb forintra van szüksége a magyar gazdaságnak.
NAPI, 2009. augusztus 27. csütörtök, 15:30

Csütörtök délután 270 forint fölé ugrott az euró azt követően, hogy Bánfi Tamás, a monetáris tanács tagja a Reuters beszámolója szerint úgy nyilatkozott: a gazdaság bizonyos szegmensei számára a 275-285 forintos euróárfolyam jobb volna a jelenleginél.

A  magyar gazdaságnak sokkal alacsonyabb kamatokra és gyengébb forintárfolyamra van szüksége annak érdekében, hogy gyorsabban tudjon kilábalni a mély recesszióból - nyilatkozta Bánfi a hírügynökségnek.

A galambok közé sorolt jegybankár úgy véli, az elmúlt két évben sokkal nagyobb kamatvágásokat kellett volna végrehajtani, és a gazdaságnak további szignifikáns monetáris enyhítésre van szüksége.

A júliusban a 100 bázispontos mérséklésre szavazó tanácstag a hírügynökségnek elmondta, a jelenlegi 8 százalékos alapkamatot legalább 2 százalékponttal kellene csökkentenie az MT-nek decemberig, amennyiben a külső és a belső piaci környezet kedvező marad.

Ha fennmarad a július-augusztusi helyzet, akkor az év végére 5-6 százalék körüli kamatszint lehetne ideális - fogalmazott Bánfi. A jegybankár ugyanakkor nem biztos abban, hogy ez így is lesz. Nem biztos ugyanis abban, hogy a feltételek nem változnak meg a következő hónapokban. Bánfi azt is megemlítette, hogy a kamatvágási lehetőségeket a külső piaci faktorok korlátozhatják.

Az is a forintot gyengíthette, hogy Bánfi nyilatkozata után néhány perccel megjelent egy Standard & Poor's-gyorshír is - írja a Takarékbank hírlevele. A hitelminősítő felül fogja vizsgálni a magyar bankrendszer besorolását, elsősorban már egyébként is ismert okok (magas külső finanszírozási igény, növekvő hitelbedőlési ráta, strukturális lemaradások, valamint a magyar gazdaság meredek lejtmenete) miatt.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kásádi Tibor, reálisan, 2009.08.27 20:20

A gyenge forint nem a gazdaságnak kell, ha nem a manipulátoroknak, koklereknek. A gazdaságnak végre új valódi tisztességes jövedelmet nyújtó "MUNKAHELYEKRE" , valódi tömeges igazi vásárlóerőre ami fenn tartja a jelenlegi munkahelyeket és lehetőséget biztosít újak létesítésére!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toppp, 2009.08.27 19:13

Sajnos az ilyen barmok miatt van az ország ott ahol van ! Gyengébb forint kell normális ember ilyet nem mond a saját valutájáról főleg ezekben az időkben ! Ennek a szarházinak biztos nincsen hitele neki aztán tök mindeggy mennyi a forint árfolyama mondott egy ökörséget és a hónap elején felveszi az 1 millás fizetését és szarik a világra !! Na ezekből nem kérünk jövő tavasztól !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nuni, 2009.08.27 15:55

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html