BUX
37350

Esik az Apple, Jobs egészségét féltik a befektetők

Jelentős eséssel reagáltak az Apple részvényei azokra a hírekre, amelyek szerint a cég vezérigazgatója, Steve Jobs betegszabadságra ment.

NAPI, 2011. január 18. kedd, 18:48

Steve Jobs szabadságra ment, hogy az egészségére koncentrálhasson, és míg a főbb stratégiai döntésekben továbbra is részt vesz, a napi ügyeket Tim Cook ügyvezető viszi - ez állt az Apple-dolgozóinak hétfőn elküldött e-mailben a MarketWatch beszámolója szerint.

A nyitás előtti kereskedésben közel 4 százalékos eséssel reagáltak az Apple-részvények a Jobs egészségi állapotával kapcsolatos hírekre, a kereskedés első harmadában 2,3 százalékos mínusznál tartottak a papírok. (Hétfőn a tőzsde zárva tartott.)

Bár több Wall Street-i elemző továbbra is optimistán tekint a technológiai vállalatra, kiemelve, hogy Cook és menedzsertársai Jobs korábbi betegszabadságai alatt is sikeresen vitték a céget, mások szerint aggodalomra adhat okot, hogy nem tudni, mikor térhet vissza a munkába a vezérigazgató.

Steve Jobs szervezetében 2003-ben diagnosztizáltak hasnyálmirigy-rákot, ám szerencse volt a szerencsétlenségben, hogy a cégvezetőnél az egyébként gyakran halálos kór sebészetileg kezelhető formáját találták meg.

Jobs 2009 januárjában is féléves szabadságra ment egészségi okokra hivatkozva - Cook ekkor már irányította a társaságot. A cégvezető májátültetésen is átesett, mielőtt még 2009 júniusában visszatért az Apple élére.