Zárás előtt alig egy órával a Dow Jones ipari átlag - 30 vezető iparvállalat indexe - 0,5 százalékkal,  mind az S&P 500-as 0,4 százalékkal csökkent. Az IT-szektor válogatott részvényeit tartalmazó Nasdaq Composite index 0,2 százalékot romlott.

Zárásra nem sokat változott a kép. A Dow Jones indexe 0,49 százalékkal, 18 ezer 123,18 pontra csökkent.

Az S&P 500-as mutatója 0,38 százalékkal gyengült, és 2139,09 ponton fejezte be a napot.

A Nasdaq Composite mutatója 0,1 százalékkal mérséklődött, és 5244,57 ponton zárt.

A visszaesés oka szakértők szerint, hogy az e heti gyenge makrogazdasági adatok láttán a befektetők aggódnak az amerikai gazdaság állapotáért. Előző nap még a derűlátás győzedelmeskedett, hogy a rossz makroadatok miatt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyelőre nem szigorít a pénzpolitikáján, és legkorábban decemberben emeli az irányadó kamatot.

Pénteken vegyes jelzések érkeztek az amerikai gazdaság állapotáról: az infláció kissé gyorsulni látszik, ami kedvező fejlemény, ugyanakkor a Reuters/Michigan e havi fogyasztói hangulatindexe stagnált a piac által várt enyhe javulás helyett.

Ami az egyes vállalatokat illeti, az Oracle pozitív eredménye sem győzte meg a befektetőket, a szoftveróriás papírjai több mint 4 százalékkal estek, mert elemzők még az elértnél is nagyobb eredményjavulást vártak.

A Fiat Chrysler részvényei csaknem 2,4 százalékot veszítettek, miután az autógyártó bejelentette: világszerte visszahív 1,9 millió autót a szervizekbe egy esetleges légzsák-meghibásodás miatt.

Négynapi folyamatos emelkedés után korrigáltak az Apple papírjai, pénteken bő 1 százalékot estek.

A jövő héttől az eddigi tíz helyett 11 szektora lesz az S&P 500 mutatónak: a pénzügyi szolgáltatások komponensről leválasztják az ingatlanpiaci szektort, az ide sorolt ingatlanpiaci befektetési alapok, ingatlankezelők és ingatlanfejlesztő cégek papírjai ezentúl önálló részvénycsoportot képeznek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!