Esnek a tőzsdék Ázsiában, és Európában is

Az ázsiai tőzsdék többsége veszteségbe csúszott csütörtökön a globális tőzsdei profitkivételi hullámban, ami a Wall Street több mint egy hetes folyamatos árfolyam emelkedésének megtorpanásával kezdődött.
NAPI, 2011. február 10. csütörtök, 09:34
Fotó:

A tokiói tőzsde vezető részvényeit követő Nikkei225 index 0,11 százalékkal 10 605,65 pontra csökkent, a tőzsde első szekcióján jegyzett összes részvény árfolyamát követő Topix index viszont 2,61 ponttal, 0,28 százalékkal 946,63 pontra emelkedett.

A vezető részvények az előző nap elért kilenc havi index-csúcsot követő profitkivételnek estek áldozatul, különös tekintettel a három napos hosszú hétvégét megelőző, biztonságot kereső befektetői magatartásra. Japánban nemzeti ünnep miatt pénteken a tőzsdék zárva tartanak.

A veszteséges papírok élvonalában az üveg- és kerámia ipari részvények, a légiközlekedési, valamint az elektromos gépgyártó ágazat részvényei álltak. A nyertesek között a közlekedés-szállítási, a bányaipari és a biztosítási papírok kerültek az élre. A profitkivétel egyik legnagyobb áldozata a Nissan Motor volt, amely az előző nap tette közzé kedvező eredmény-beszámolóját. Részvénye 2,8 százalékkal gyengült. Az Asahi Glass részvénye 1,9 százalékkal esett.

A Toyota Motor Corp részvénye 2,9 százalékkal erősödött, miután egy amerikai vizsgálat nem talált hibát autói elektronikus berendezéseiben. Az Egyesült Államokban számos balesetért a Toyoták elektronikus fékszabályozó berendezését tették felelőssé. A Toyota részvényének erősödéséhez hozzájárult az a hír is, hogy a Mitsui & Co. kereskedőházzal és az orosz Sollers autógyártóval együttműködésben autógyártó üzemet létesít jövőre Vlagyivosztokban.

A tokiói tőzsdezárás idején az ázsiai tőzsdék nagy része veszteségben állt: a hongkongi Hang Seng index 0,7 százalékkal, a szingapúri Straits index 1,3 százalékkal, a szöuli Kospi index 1,8 százalékkal, a tajvani index 1,9 százalékkal, az indonéz index 2 százalékkal gyengült. Az S&P/ASX viszont 0,2 százalékkal, a sanghaji Composite index pedig 0,4 százalékkal erősödött.

A várakozásokkal ellentétben veszteséggel nyitottak csütörtökön a főbb európai tőzsdék is. A kereskedés kezdetén a londoni FTSE-100 index 0,28 százalékos, a frankfurti DAX index 0,02 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,17 százalékos veszteséget mutatott.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK