A londoni Footsie még viszonylag mérsékelt, fél százalék körüli gyengülésével szemben a párizsi CAC 40 több mint 1, a frankfurti DAX pedig másfél százalékot meghaladó mértékben veszített értékéből a hét utolsó tőzsdenapján. A pénzintézeti szektor részvényei az átlagnál nagyobb, nemritkán 3 százalék körüli eséssel zártak, de az autógyártók is szenvedtek, a kiábrándító első negyedéves értékesítési adatot publikáló VW vezetésével.

Az eladási hajlandóságot a Ciprussal kapcsolatos kedvezőtlen hírek nagymértékben emelték, miután médiaértesülések szerint Ciprus az eurózóna -tagok és IMF által korábban megígért 10 milliárd euró fölötti támogatást kért, illetve még csütörtökön kiderült, a Ciprusnak nyújtandó EU-IMF mentőcsomag végső összege a korábban számolt 17 milliárd euró helyett 23 milliárd euró lehet - derült ki az EU-ECB-IMF trojka kiszivárogtatott jelentéséből. A különbséget teljes egészében a ciprusiakkal akarják kifizettetni. Az Eurogroup pénteki jelentése igyekezett hűteni a kedélyeket, miszerint a szükséges reformok és átalakítások folyamatban vannak, május közepén pedig érkezhet a segély első részlete.

Ráadásul a tengerentúlon a prognosztizálttól messze elmaradó kiskereskedelmi és fogyasztói bizalmi adatokat hoztak nyilvánosságra, ami ugyancsak lefelé befolyásolta az árfolyammozgást.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!