Komoly bejelentésre készült kedden az Est Media, amelyben korábban a januárban elhunyt Andy Vajna is tulajdonos volt. A társaság részvényeivel történő kereskedést felfüggesztették a tőzsdén, és dél után nem sokkal kiderült, hatalmas üzletet között a cég: kötelező erejű, végleges üzletrész-adásvételi szerződést írt alá a Delta csoport holdingcégével, a Deltagroup Holding Zrt.-vel. A kereskedést délután fél háromkor indították újra a részvényekkel.

A Deltagroup lesz a fő részvényes

Az ügylet keretében a Delta Systems Kft. 100 százalékban az Est Media tulajdonába kerül, a Delta csoport holdingcége, a Deltagroup Holding Zrt. pedig az Est Media főrészvényesévé válik. A tőzsde közzétételből az is kiderül: a Delta Systems Kft. vételára 28,6 milliárd forint, amelyből 2,35 milliárd forintot pénzben fizet ki az Est Media legkésőbb 2019. december 20-ig.

A fennmaradó 26,25 milliárd forint vételárat pedig úgy teljesíti, hogy az arra vonatkozó követelését a Deltagroup Holding Zrt. nem pénzbeli hozzájárulásként az Est Media rendelkezésére bocsátja. Az apport ellenértékeként alaptőke-emelés keretében 125 millió darab, 210 forint kibocsátási értékű, "A" sorozatú törzsrészvényt bocsátanak ki a Deltagroup Holding Zrt. részére. Ez azt jelenti, hogy a Deltagroup 32,64 százalékos tulajdonossá válik az Est Mediában.

Informatikai nagyvállalat

Az üzletrész megvásárlásával együtt az Est Media vezetésébe is beülnek, a Delta csoport emberei, a tőzsdei cég jelenlegi három fős igazgatósága még három taggal bővül majd, akiket az új tulajdonos delegál majd. Az új igazgatóság feladatai közé tartozik majd a már kidolgozás alatt álló cégcsoport-stratégia megvalósítása.

A Delta Systems Kft. a több mint 30 éves múltra visszatekintő, hazai tulajdonú Delta csoport tagja, amely Magyarország egyik vezető informatikai cégcsoportja. A Delta Csoport árbevétele a 2018. július 1. és 2019. június 30. közötti üzleti évben várhatóan 31,3 milliárd forintot tesz ki, ebből a Delta Systems Kft. árbevétele mintegy 16 milliárd forint. Az új növekedési stratégia alapján a társaság 3-5 éven belül a régióban is az ipari digitalizációs folyamatok meghatározó szereplőjévé kíván válni.

A versenyhivatal már engedélyezte

A tranzakció lezárása akkor történik meg, ha az Est Media a 2,35 milliárd forintos vételárat határidőre kifizette. Ehhez a GlobTerm Kft.-vel kötöttek kölcsönszerződési megállapodást, a részvényesi kölcsön hosszú lejáratú, visszafizetésének határideje 2024. december 31., kamata évi 3 százalék.

A tranzakció zárását a Gazdasági Versenyhivatal már engedélyezte, és az Est Media-részvények 2019. május 22-én elhatározott tőkeemelését is bejegyezte a cégbíróság. Az új részvényeket, amelyek majd a Deltagroup tulajdonába kerülnek meg lehet keletkeztetni. Már ekkor lehetett sejteni, hogy informatikai irányba mozdul el a cég tevékenysége, a közgyűlésen ugyanis informatikai területen jártas szakembereket jelöltek az Est Media igazgatóságába.

A továbbfejlődéshez kell a tőzsde

A Delta csoport az elmúlt években elérte azt az üzemméretet, amit a klasszikus tulajdonosi-működési konstrukcióban az IT-piacon ki lehetett hozni a vállalatcsoportból - nyilatkozta a cég a Napi.hu-nak. A tulajdonosi kör már egy ideje kereste annak a lehetőségét, hogy miként tudnák biztosítani a vállalatcsoport jövőbeni növekedését, amelyre a megoldást a tőkepiaci jelenlétet látták megfelelően. A Budapest Értéktőzsdén való megjelenés az átlátható működés garanciája és a jövőbeni tőkebevonási, projektfinanszírozási lehetőségeket biztosítja majd a vállalatnak.

Az elkövetkező 3-5 éves stratégia jelenleg még kidolgozás alatt áll, arról hamarosan tájékoztatjuk majd a befektetőket és a közvéleményt. A növekedési lehetőséget elsősorban a magyar és a régiós piacokon látunk a Delta csoport számára.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!