Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Igazi "Turnaround tuesday"-t, azaz fordulós keddet várnak a piac szereplők a tegnapi heves eladási hullám után a részvénypiacokon. A különböző hírügynökségeknek nyilatkozó szakértők véleménye szerint a piacok rövid távon rendkívül túladottá váltak, s ebből a helyzetből gyakoriak tudnak lenni a trenddel szembeni agresszív emelkedések. A muníciót a reményekhez a Fed nyíltpiaci bizottságának esti ülése szolgáltatja. Bár a szakértők többsége egy hete még nem várt semmilyen rendkívüli fejleményt az üléstől, ma reggelre egyre többen gondolják úgy, hogy Ben Bernanke részéről esetleg utalás érkezhet egy QE3 program beindítására. Emlékezetes, hogy tavaly nyáron pont a Fed elnök szavaira ért véget a májusi villámkrachot követő masszív korrekció fázis az amerikai piacon, s indult el egy fél évig tartó emelkedés az amerikai tőzsdéken. A Fed elnök akkori beszédében a kvantitatív lazítás második körét (QE2) jelentette be, amely aztán késő ősszel indult meg, s idén nyár elején ért véget.

A lépést egyértelműen a tőzsdei áresés indokolhatná. A Bank of America Merrill Lynch július alapkezelői felmérése szerint a portfólió menedzserek 40 százaléka nem hitte, hogy sor kerülhetne egy QE3-ra az Egyesült Államokban. Ugyanakkor 48 százaléknak az volt a véleménye, hogy szükség lehet egy ilyenre, amennyiben az S&P 500-as részvényindex 20 százalékkal esne, konkrétan 1100 pont alatti s&P 500-as indexértéknél húzták meg a határt a szakértők, ahol a Fed-nek már be kellene avatkoznia.

A reggelre Európában már fordult a hangulat, az ázsiai kereskedésben még masszív csökkenést mutató amerikai indexhatáridők pluszban fordultak, az S&P 500-as index határidős jegyzése 7 pontos emelkedést mutatott.

Jim Caron, a Morgan Stanley kamatstratégája szerint a Fed nem hagyja figyelmen kívül a piacokon kialakult hatalmas volatilitást, s azt, hogy a szereplő jelentősen rontották az amerikai gazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozásaikat. Persze arra is figyelemmel kell lenniük, hogy egy további lazítás inflációt gerjeszthet,. Így volt ez a QE2 után is, hiszen annak kezdetekor még csak 0,8 százalékos volt a maginfláció értéke, amely mostanra várakozásaink szerint 1,6 százalékig szaladhatott fel - mondta.

Érdekes döntés előtt áll a Fed, választania kell növekedés és infláció között - mondta a szakember a CNBC-nek. Úgy vélem, a szavazatok a növekedést fogják támogatni - folytatta. Az ülés utáni kommentár szövege szerinte úgy lesz megfogalmazva, hogy a szereplőket valamelyest megnyugtassa a gazdaság állapotát illetően, esetleg utalást tartalmazhat arra nézve, hogy is kell értelmezni azt a hosszú ideje érvényben lévő kitételt, miszerint a kamatokat alacsonyan tartják, s nem tervezik a mérlegfőösszeg változtatását egy hosszabb időszakon keresztül. A Fednek van játéktere, változtathat a mérlegében tartott állampapírok és jelzálogpapírok futamidején is. Az, hogy egy korábbi döntés értelmében a portfólióban tartott értékpapírok kamatait és a lejáratkor befolyó összeget visszaforgatják további vásárlásokba, számításaik szerint havi mintegy 15 milliárd dollár értékben tesz lehetővé vásárlásokat a Fed számára.

Elemzők emlékeztetnek arra, hogy a Ben Bernanke által vezetett Fed mindig is nagy figyelemmel kísérte a részvénypiaci fejleményeket, s azonnal kész volt beavatkozni, ha a piaci turbulenciákat úgy ítélte meg, veszélyeztethetik az amerikai gazdaság teljesítőképességét. 2008 januárjában például, amikor a francia Société Générale-nál egy brókerbotrány nyomán hatalmas pozícióleépítések indultak meg, s ez masszív esést indított el a világ tőzsdéin, rendkívüli ülésen döntöttek a kamatcsökkentésről.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!