Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról az Európai Unió lehetséges legjobb, "Aaa" hosszú távú osztályzatának kilátását a Moody's Investors Service, a legnagyobb EU-gazdaságok besorolásaira érvényes, ugyancsak negatív kilátásokra hivatkozva. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és amerikai zárások után, kedd hajnalban Londonban jelentette be az EU egészére vonatkozó kilátásrontást. Ezzel a hírrel a keddi kereskedést megalapozta a hitelminősítő nem meglepő, hogy a piacok egész nap estek.

Váratlanul csökkent a svájci GDP a második negyedévben, ami a minimális növekedést jósló éves előrejelzéseket is túlzottan optimistává teszi. A második negyedben 0,1 százalékkal csökken az alpesi GDP.

Így nem meglepő, hogy London 1,5 százalékos, Frankfurt 1,17 százalékos, a CAC 40 1,6 százalékos mínuszban zárt. Londonban minden fontos papír esett: a bányaipari Rio Tinto 2,63 százalékkal gyengült. A bnkok közül megemlítendő a royal Bank of Scotland 2,56 százalékos esése, a HBSC 1,16 százalékkal lett olcsóbb Barclays 1,66 százalékkal gyengült. Frankfurtban az Allianz erősödni tudott a részvényei 0,45 százalékkal drágultak, így ezzel a nap nyertese lett. A német járműiparra rájárt a rúd: a MAN 3,09 százalékkal, BMW 30,08 százalékkal, a Volkswagen 2,98 százalékkal esett.

Délután tovább sorjáztak a kedvezőtlen hírek, amikor augusztusban már a harmadik egymást követő hónapban a visszaesést jelző 50 pont alatti érték alatt állt az amerikai beszerzési menedzser intézet feldolgozóipari beszerzési indexe, illetve arról, hogy csökkentek az építőipari kiadások az Egyesült Államokban júliusban három hónap folyamatos növekedés után. Júliusban 0,9 százalék volt a csökkenés üteme, egy éven belül ez volt a legnagyobb havi visszaesés. Szakértők 0,5 százalékos kiadásnövekedésre számítottak júliusra. Kora este a Dow 0,7, a Nasdaq 0,61, az S&P 0,57 százalékos veszteségben állt. New Yorkban a Wall-Mart jól tartotta magát 1,3 százalékos pluszban volt, a nap vesztesének a Caterpillar nézett ki a maga 3,28 százalékos esésével.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!