A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 6,74 pontos, 0,02 százalékos csökkenéssel, 36 876,75 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 7,8 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest - összesített az MTI.

Európában alapvetően lefelé mozogtak a részvényárak, de a nap végére sikerült egy kicsit ledolgozniuk a mínuszokból - mondta Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője az M1-en. A német DAX index például 0,4 százalékos esésben volt a BÉT zárásakor. A magyar piac ennek fényében jól teljesített, hiszen gyakorlatilag stagnált. Ez azonban vegyes mozgásokkal valósult meg - tette hozzá Miró.

A Mol 14 forinttal, 0,47 százalékkal 2956 forintra gyengült, 1,7 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 50 forinttal, 0,49 százalékkal 10 200 forintra esett, forgalmuk 3 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 0,50 forinttal, 0,13 százalékkal 395,50 forintra erősödött, forgalma 164,1 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 80 forinttal, 1,53 százalékkal 5315 forintra nőtt, forgalmuk 1,2 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3562,11 ponton zárt kedden, ez 16,89 pontos, 0,48 százalékos emelkedés a hétfői záráshoz viszonyítva.

Veszteséges zárás Európában

Gyenge kezdés után veszteséggel zártak a főbb európai tőzsdeindexek, mivel az olasz költségvetési tervet aggodalommal fogadta a piac - írta az MTI.

Az európai kereskedési idő végén a páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,53 százalék, az euróvöezeti EuroStoxx50 index pedig 0,73 százalék veszteséget mutatott.

A nem hivatalos záróadatok alapján Londonban 0,19 százalékkal csökkent a kereskedési idő végére az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,44 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,68 százalékkal gyengült.

Milánóban 0,10 százalék indexveszteséggel fejezte be a keddi kereskedést a tőzsde, bár nap közben két százalék veszteségnél is járt az árfolyammutató.

Az olasz kormány a vártnál háromszor nagyobb GDP-arányos hiánycélt határozott meg a következő három évre, tovább élezve a politikai feszültséget Brüsszellel, csalódást okozva egyúttal a pénzügyi befektetőknek, akik a hatalmasra duzzadt adósságállomány kordában tartását várnák el Rómától. A legnagyobb veszteséget elszenvedő papírok többsége ezért a bankok közül került ki kedden, az ágazati index egy százalékkal gyengült. Az Unicredit, az Ubi Banca és a Banco Bpm olasz bank két százalékot veszített.

Az euró hatheti mélypontra gyengült kedden, miután az olaszországi kormánypártok egyik magas rangú parlamenti képviselője kijelentette, hogy az ország problémáinak többségét megoldaná, ha az euró helyett újra bevezetnék a nemzeti fizetőeszközt. Napi mélypontján az eurót 1,1505 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon, ami augusztus 21. óta a leggyengébb szint volt.

Az eurót az európai piaci záráskor 0,08 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1569 dolláron.

Az olajár kedden vegyesen alakult, de ezzel együtt is négy éves csúcs közelében tartózkodik az Irán elleni amerikai szankciók novemberi életbe lépésének közeledtével. Elemzők megítélése szerint az OPEC nem lesz képes pótolni a kieső iráni export miatt a világpiacon fellépő kínálati hiányt. Emiatt egyre több olajpiaci szakértő tartja elképzelhetőnek a 100 dolláros olajár elérését is.

A Brent nyersolaj ára 0,02 százalékkal hordónként 85,00 dollárra emelkedett. A WTI nyersolaj ára 0,04 százalékkal 75,27 dollárra csökkent. Hétfőn a Brent 85,45 dolláron, a WTI 75,91 dolláron négy éves csúcsot ért el.

Az arany ára emelkedett a korábban elért hathetes mélyponton megindult felvásárlásnak köszönhetően: a határidős piacon a legközelebbi kontraktus jegyzése 1,70 százalékkal állt magasabban, unciánként 1211,90 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!