A hét rossz gazdasági hírei és az iraki polgárháború továbbra is óvatosságot indokoltak. A bankrészvényeket mindenütt lehúzta az is, hogy a New York-i főügyész pert indított a brit Barclays bankcsoport ellen értékpapír-kereskedelmi visszaélés vádjával. Az elemzők már "fertőzésveszélytől" tartanak a szektorban, mert az amerikai hatóságok a francia BNP Paribas pénzügyi csoportot is üldözik, az Irán, Szudán és más országok elleni szankciók megsértésének vádjával.

Mindazonáltal a londoni részvénytőzsde jobban teljesített társainál, miután a Bank of England intézkedett, nehogy ingatlanbuborék alakuljon ki Nagy-Britanniában, de ezt kamatemelés nélkül tette. Az adósok évi jövedelmének négy és félszeresére korlátozta a fölvehető jelzálogkölcsönök mértékét, és szigorította a törlesztőképesség ellenőrzését.

Délután adatok érkeztek arról, hogy a múlt héten ritkultak az új munkanélkülisegély-igénylések az Egyesült Államokban, májusban pedig nőtt a lakossági kereslet. Mindkét eredmény elmaradt a várttól, azaz nem növelte a lelkesedést a gazdaság iránt, de a lassú javulás újabb jelei így is csorbították az amerikai jegybankrendszer (Fed) zérókamat-politikájának jövő évi kitartása iránti bizalmat, amely szerdán támadt fel az erősen rontott első negyedévi GDP-adat nyomán.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,02 százalékos javulással 6735,12 ponton zárt, 0,21 százalékkal alacsonyabban, mint a múlt év végén.

A frankfurti DAX-30 0,64 százalékos mínusszal 9804,90 ponton végzett, 2,65 százalékkal az év végi értéke fölött.

Párizsban a CAC-40 0,47 százalékkal 4439,63 pontra gyengült, 3,34 százalékkal meghaladva az év végi értékét.

A milánói FTSE MIB-40 0,39 százalékot vesztett, a madridi IBEX-35 0,20 százalékot nyert, az athéni ASE tőzsdemutató 0,02 százalékkal emelkedett.

Varsóban a WIG20 0,76 százalékkal 2402,82 pontra fogyott, a MOL 5,62 százalékkal 161,10 zlotyra zuhant.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!