A londoni tőzsdén (AIM) jegyzett Gulf Keystone olaj- és gázipari vállalat fő fókuszterületein, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten végez kutatás-termelés tevékenységet. A Shaikan blokk – amelynek területe 283 km2 – 60 km-re észak-keletre helyezkedik el Erbiltől, a Kurdisztáni régió fővárosától. A Mol 20 százalék pénzügyi kötelezettségvállalás mellett 16 százalék részesedéssel rendelkezik a blokkban. Ezzel párhuzamosan Gulf Keystone belép 20 százalékkal a Mol által operált, az észak-iraki kurdisztáni régióban található Akri-Bijeel blokkba. A tervezett munkaprogram 100 km jó minőségű szeizmikus mérést és egy kutatófúrás lemélyítését foglalja magában. Sikeres kutatás esetén jó minőségű olaj termelése várható. Áldott Zoltán, a Kutatás-Termelés Divízió ügyvezető igazgatója elmondta: „Az Akri-Bijeel blokk Termelés-megosztási Szerződésének aláírását követően Mol szándékában állt a Shaikan blokk kutatásában 20 százalékkal részt venni, és ezáltal, a kutatási kockázat megosztása mellett, tovább folytatni a portfolióépítést az országban. Kitettségünket csökkentendő ugyanekkora részesedést ajánlottunk fel a Gulf Keystone-nak az Akri-Bijeel blokkban. A két terület szomszédos voltának köszönhetően lehetőségünk nyílik szoros együttműködésre az operáció során.”

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!