Észhez tértek az amerikai tőzsdék

Szerdán erősödéssel kezdtek az amerikai vezető tőzsdeindexek: a Dow Jones 150 pontot, vagyis 0,7 százalékot, az S&P 500 pedig 0,6 százalékot emelkedett nyitáskor. A Nasdaq Composite 1,1 százalékos felívelésben van - írja a Wall Street Journal.
Szabó Dániel, 2018. december 26. szerda, 16:03
Fotó: AFP/Getty Images North America - Spencer Platt.

Az Egyesült Államok állományai visszafelé emelkedtek a szerdán, miután több napja meredek esésben voltak, amely miatt már úgy tűnt, hogy a Dow Jones Industrial Average és az S&P 500 belép a medvepiacra. De ez végül nem történt meg az erősödéseknek köszönhetően.

A Fed kamatemelési üteme, a Kínával folytatott kereskedelmi háború és a csökkenő olajárakkal kapcsolatos aggodalmak a negyedik negyedévben nagyrészt a befektetőket sújtották, és mindhárom nagy amerikai indexét lenyomták. A blue chipek több mint 1800 pontot veszítettek el, vagyis csaknem 8 százalékos volt a gyengülés az elmúlt négy kereskedési napon.

A Dow 18,8 százalékkal van az októberi csúcsától, míg az S&P 19,8 százalékkal maradt el a rekordtól. Mindkét index esése elmaradt a 20 százalékos zuhanástól, amely egy medvepiac kezdetét jelentené. Így viszont még kitarthat a 2009 márciusában, a pénzügyi válság nyomán indult bikapiac - írja a WSJ.

Eközben az elmúlt években a tőzsdei nyereségek nagy részét felmutató technológiai óriások visszaestek, és a Nasdaq Composite-t a augusztusi rekordjából 23,6 százalékkal marad el. A techcégek vezetői óriási veszteségeket szenvedtek el a magánvagyonukban is. Mindhárom index több mint háromszorosára nőtt a 2009-es mélypontja óta.

A washingtoni feszültségek a piacon a közelmúltban pesszimizmust váltottak ki. Trump elnök ismételten bírálta a Federal Reserve kamatemelését, és elmondta, hogy a részleges amerikai kormányzárás (shutdown) nem ér véget, amíg a kongresszus nem finanszíroz egy falat a mexikói határ mentén.

A negyedévi tőzsdei tőzsde, valamint az egybevágó hozamgörbe, aggodalmat keltett egy fenyegető amerikai recesszió miatt, mondta Jason Pride, a Glenmede magánbefektetési vezetője a lapnak, de szerdán az emelkedést látva azt mondta, "A gazdasági növekedés végül nem ér véget, de azt hiszem, ez az állapot volatilis" - mondta Mr. Pride.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK