Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hétfői, történelmi zuhanás után nem sikerült talpra állniuk az amerikai tőzsdéknek. A csütörtöki kereskedést ugyanis a Dow Jones 4,15, a Nasdaq 3,9, míg az S&P 500 3,75 százalékos mínuszban zárta.

A pánik oka több helyen keresendő: jelentősen emelkedtek az amerikai tízéves államkötvények hozamai, így az már olyan hozamokat produkál, ami elvonhat pénzeket a részvényvásárlásoktól.

Mindez azonban nem lett volna elég: a friss, hét eleji adatok szerint nőttek a fizetések az Egyesült Államokban, ez pedig jelentősen felerősítette az inflációs félelmeket. Amennyiben tényleg nő az infláció, úgy az is elképzelhető, hogy az amerikai jegybank, a Federal Reserve az előre eltervezettnél gyorsabban és nagyobb mértékben fogja emelni az alapkamatot. Megint mások szerint az automatizált kereskedés is okolható a zuhanásért, hiszen az árfolyamok esésére olyan gyorsan reagáltak egyes befektetési alapok és kezdtek el eladni, amire "ember nem lett volna képes".

Ugyanakkor voltak olyan elemzők, akik szerint a mostani esés természetes. Randy Frederick, a Charles Schwab képviseletében kedden például úgy nyilatkozott, hogy 2017-ben egész évben nagyjából stabilan emelkedtek a részvényárfolyamok. Emiatt szerinte a hétfői zuhanás "már várt és egészséges" volt. "Ez nem azt jelenti, hogy a bika piacnak vége van. Egyszerűen a tartalom nélküli, esztelen növekedés záródhat le és visszatérhetünk ismét egy fenntartható emelkedési trendhez" - vélte akkor a Marketwatch-nak nyilatkozva Frederick.

Forrás: AFP/Geof Caddick

Az elmúlt napokban ráadásul, hiába jöttek kifejezetten jó vállalati eredmények és gazdasági adatok, nem javult a hangulat. Ennek fő oka az amerikai költségvetés körüli vita, aminek következtében attól félnek a befektetők, hogy akár hosszabb időre is leállnak a - nem alapvető fontosságú - kormányhivatalok.

A szenátus két vezetője, a republikánus Mitch McConnell és a demokrata párti Chuck Schumer szerdán kompromisszumos megállapodást kötött, de a kétpárti megegyezést tükröző törvényjavaslatot csütörtökön éjfélig meg is kellett volna szavazni. Rand Paul szerint azonban a törvényjavaslat "pénzszóró", ezért ragaszkodott ahhoz, hogy a tervezetbe illesszék bele az általa javasolt kiegészítést. Ebben szigorúbb felső határt akart szabni a kormányzati munkára szánt kiadásoknak. A szenátusi vezetők világossá tették: nem fogadják el ezt, mivel így ugyanolyan, a kormányzati működéshez szükséges költségvetést fogadnának el, mint amilyen az előző volt. Így egyelőre nincs megállapodás, ez pedig a fentebb említett félelmekkel együtt tovább növeli a bizonytalanságot.

Úgy tűnik, hogy a hét közepi nyugalom a hurrikán szélcsendes közepe volt és most ismét lecsapott a kötvényhozamok emelkedésének formájában - mondta a Marketwatch-nak Michael Hewson, CMC Markets UK vezető piaci elemzője. A helyzeten az sem segített szerinte, hogy csütörtökön a Bank of England kiadta új inflációs jelentését, amiben célzást tett arra, hogy a korábban vártnál hamarabb jöhet kamatemelés az országban.

Vörösben az egész világ

Ezek események szinte minden tőzsdére hatással vannak, így péntek délelőtt 11 órakor a londoni FTSE-100 0,4, a frankfurti DAX 0,25, a párizsi CAC-40 pedig 0,4 százalékos mínuszban állt. A trend alól Budapest sem tudta kivonni magát, így a BUX is 0,4 százalékkal állt pénteki kezdőértéke alatt. A londoni tőzsde ezzel 10 hónapos mélyponton áll.

Ez természetesen hatással volt az ázsiai indexekre is, a shanghai tőzsde például 6 százalékos mínuszban is állt napközben, végül pedig 4 százalékos mínusszal zárt. Hongkong 3, a japán Nikkei 2,3 százalékot esett, ami azt jelenti, hogy utóbbi index 8,1 százalékot esett a héten, ilyenre pedig az utóbbi két évben nem volt példa.

Forrás: Slavko Sereda/Shutterstock

Mindez azt jelenti, hogy az elmúlt két hétben a veszteségek világszerte elérték az 5 milliárd amerikai dollárt, azaz mai árfolyamon az 1 270 milliárd forintot. A legnagyobb vesztes az energiaszektor volt, amely 14,04 százalékot vesztett értékéből, de az ipari vállalatok, az egészségügy és a pénzszektor is megszenvedte az elmúlt időszakot.

Mi lesz most?

Fontos kiemelni, hogy még ebben a helyzetben sem mindenki pánikol. Fentebb említettük Randy Frederick véleményét, aki szerint a mostani esés már várható volt és hasonlóan látja Anthony Isola, a Ritholtz Wealth Management pénzügyi tanácsadója is.

Szerinte ugyanis a most látható volatilitás a normális, nem a 2017-ben szinte végig jellemző, alig mozgó árfolyamok. "A két százalék körüli napi esések átlagoson ötször fordulnak elő minden évben. Az is jellemző, hogy a tőzsdék 14 százalékot esnek egy éven belül, amit később visszanyerhetnek. Sőt, minden ötödik évben ez az esés eléri a 30 százalékot." - vélte a szakértő, aki szerint hosszabb távon az ilyen eséseket mindig növekedés követi a tőzsdéken. "Hosszabb távon a tőzsdék teljesítménye ráver az infláció mértékére, ráadásul történelmi tény, hogy az elmúlt évek 75 százalékát emelkedéssel zárták az indexek."

Kép: Reuters

Szerinte a trükk, hogy ne menjünk bele olyan döntésekben, amiket a rövidtávú kilengések miatt hoznánk. "Sose hozzunk fontos döntést érzelmi alapon. Kapcsold ki a tévét és ne nézz rá a számládra" - mondja Isola, aki szerint ilyen esetekben érdemes tehát kitartani a hosszú távú tervek mellett.

Hasonlóan látja Kerry Craig, a JPMorgan globális piaci stratégája, aki a Bloombergnek nyilatkozva kifejtette, hogy bár a nagy mozgás várhatóan fennmarad a tőzsdéket, de a jó vállalati eredmények és gazdasági adatok arra fogják ösztönözni a befektetőket, hogy továbbra is tartsanak ki a részvények mellett. A szakember reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy az amerikai tőzsde hamarosan emelkedni fog, ez pedig az egész világra érezhető hatással lesz.

Nyitókép forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!