Ettől féltünk: eljött a rég nem látott összeomlás - mi lesz most?

Egyelőre úgy tűnik, ahogy Ázsia, úgy Európa sem tudja kikerülni a globális trendeket és további esésben vannak a tőzsdék. De mi lesz mindennek a vége?
Dzindzisz Sztefan, 2018. február 9. péntek, 11:51
Fotó: Shutterstock

A hétfői, történelmi zuhanás után nem sikerült talpra állniuk az amerikai tőzsdéknek. A csütörtöki kereskedést ugyanis a Dow Jones 4,15, a Nasdaq 3,9, míg az S&P 500 3,75 százalékos mínuszban zárta.

A pánik oka több helyen keresendő: jelentősen emelkedtek az amerikai tízéves államkötvények hozamai, így az már olyan hozamokat produkál, ami elvonhat pénzeket a részvényvásárlásoktól.

Mindez azonban nem lett volna elég: a friss, hét eleji adatok szerint nőttek a fizetések az Egyesült Államokban, ez pedig jelentősen felerősítette az inflációs félelmeket. Amennyiben tényleg nő az infláció, úgy az is elképzelhető, hogy az amerikai jegybank, a Federal Reserve az előre eltervezettnél gyorsabban és nagyobb mértékben fogja emelni az alapkamatot. Megint mások szerint az automatizált kereskedés is okolható a zuhanásért, hiszen az árfolyamok esésére olyan gyorsan reagáltak egyes befektetési alapok és kezdtek el eladni, amire "ember nem lett volna képes".

Ugyanakkor voltak olyan elemzők, akik szerint a mostani esés természetes. Randy Frederick, a Charles Schwab képviseletében kedden például úgy nyilatkozott, hogy 2017-ben egész évben nagyjából stabilan emelkedtek a részvényárfolyamok. Emiatt szerinte a hétfői zuhanás "már várt és egészséges" volt. "Ez nem azt jelenti, hogy a bika piacnak vége van. Egyszerűen a tartalom nélküli, esztelen növekedés záródhat le és visszatérhetünk ismét egy fenntartható emelkedési trendhez" - vélte akkor a Marketwatch-nak nyilatkozva Frederick.

Forrás: AFP/Geof Caddick

Az elmúlt napokban ráadásul, hiába jöttek kifejezetten jó vállalati eredmények és gazdasági adatok, nem javult a hangulat. Ennek fő oka az amerikai költségvetés körüli vita, aminek következtében attól félnek a befektetők, hogy akár hosszabb időre is leállnak a - nem alapvető fontosságú - kormányhivatalok.

A szenátus két vezetője, a republikánus Mitch McConnell és a demokrata párti Chuck Schumer szerdán kompromisszumos megállapodást kötött, de a kétpárti megegyezést tükröző törvényjavaslatot csütörtökön éjfélig meg is kellett volna szavazni. Rand Paul szerint azonban a törvényjavaslat "pénzszóró", ezért ragaszkodott ahhoz, hogy a tervezetbe illesszék bele az általa javasolt kiegészítést. Ebben szigorúbb felső határt akart szabni a kormányzati munkára szánt kiadásoknak. A szenátusi vezetők világossá tették: nem fogadják el ezt, mivel így ugyanolyan, a kormányzati működéshez szükséges költségvetést fogadnának el, mint amilyen az előző volt. Így egyelőre nincs megállapodás, ez pedig a fentebb említett félelmekkel együtt tovább növeli a bizonytalanságot.

Úgy tűnik, hogy a hét közepi nyugalom a hurrikán szélcsendes közepe volt és most ismét lecsapott a kötvényhozamok emelkedésének formájában - mondta a Marketwatch-nak Michael Hewson, CMC Markets UK vezető piaci elemzője. A helyzeten az sem segített szerinte, hogy csütörtökön a Bank of England kiadta új inflációs jelentését, amiben célzást tett arra, hogy a korábban vártnál hamarabb jöhet kamatemelés az országban.

Vörösben az egész világ

Ezek események szinte minden tőzsdére hatással vannak, így péntek délelőtt 11 órakor a londoni FTSE-100 0,4, a frankfurti DAX 0,25, a párizsi CAC-40 pedig 0,4 százalékos mínuszban állt. A trend alól Budapest sem tudta kivonni magát, így a BUX is 0,4 százalékkal állt pénteki kezdőértéke alatt. A londoni tőzsde ezzel 10 hónapos mélyponton áll.

Ez természetesen hatással volt az ázsiai indexekre is, a shanghai tőzsde például 6 százalékos mínuszban is állt napközben, végül pedig 4 százalékos mínusszal zárt. Hongkong 3, a japán Nikkei 2,3 százalékot esett, ami azt jelenti, hogy utóbbi index 8,1 százalékot esett a héten, ilyenre pedig az utóbbi két évben nem volt példa.

Forrás: Slavko Sereda/Shutterstock

Mindez azt jelenti, hogy az elmúlt két hétben a veszteségek világszerte elérték az 5 milliárd amerikai dollárt, azaz mai árfolyamon az 1 270 milliárd forintot. A legnagyobb vesztes az energiaszektor volt, amely 14,04 százalékot vesztett értékéből, de az ipari vállalatok, az egészségügy és a pénzszektor is megszenvedte az elmúlt időszakot.

Mi lesz most?

Fontos kiemelni, hogy még ebben a helyzetben sem mindenki pánikol. Fentebb említettük Randy Frederick véleményét, aki szerint a mostani esés már várható volt és hasonlóan látja Anthony Isola, a Ritholtz Wealth Management pénzügyi tanácsadója is.

Szerinte ugyanis a most látható volatilitás a normális, nem a 2017-ben szinte végig jellemző, alig mozgó árfolyamok. "A két százalék körüli napi esések átlagoson ötször fordulnak elő minden évben. Az is jellemző, hogy a tőzsdék 14 százalékot esnek egy éven belül, amit később visszanyerhetnek. Sőt, minden ötödik évben ez az esés eléri a 30 százalékot." - vélte a szakértő, aki szerint hosszabb távon az ilyen eséseket mindig növekedés követi a tőzsdéken. "Hosszabb távon a tőzsdék teljesítménye ráver az infláció mértékére, ráadásul történelmi tény, hogy az elmúlt évek 75 százalékát emelkedéssel zárták az indexek."

Szerinte a trükk, hogy ne menjünk bele olyan döntésekben, amiket a rövidtávú kilengések miatt hoznánk. "Sose hozzunk fontos döntést érzelmi alapon. Kapcsold ki a tévét és ne nézz rá a számládra" - mondja Isola, aki szerint ilyen esetekben érdemes tehát kitartani a hosszú távú tervek mellett.

Hasonlóan látja Kerry Craig, a JPMorgan globális piaci stratégája, aki a Bloombergnek nyilatkozva kifejtette, hogy bár a nagy mozgás várhatóan fennmarad a tőzsdéket, de a jó vállalati eredmények és gazdasági adatok arra fogják ösztönözni a befektetőket, hogy továbbra is tartsanak ki a részvények mellett. A szakember reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy az amerikai tőzsde hamarosan emelkedni fog, ez pedig az egész világra érezhető hatással lesz.

Nyitókép forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.02.10 21:22

@krix3: "nemsokára visszafelé növekszik"

Még akkor is jobban járnék mint te, akinek az egész megtakarítását lenyúlták, és amilyen totálhülye vagy még tapsolsz is ehhez, és reklámozod, hogy mekkora rászedett balek vagy...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.02.10 21:11

@krix3:
Erre ne vegyél mérget, nehogy bajod legyen belőle! :-)
Ezt a show-műsort egyszer már előadtátok 2011-2012-ben. A butábbakat akkor sikerült behülyíteni, akik maradtak azok viszont kicsit többet tudnak a pénz- és értékpiaci folyamatokról, törvényszerűségekről, mint például Te.
Belőled már csak a kötelességtudat beszél, a főnökeid elvárják...
Persze lehet az is, hogy irigy vagy, végül is az a legőszintébb érzés... :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix3, 2018.02.10 00:05

@Bahnsteig_Eins:

Nemsokára visszafelé növekszik a lopott nyugdíjvagyonod!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.02.09 23:17

Itt a zajban, krachban stb. elveszett a lényeg, hogy aszondja

China Set To Launch Yuan-Prices Oil Futures Next Month

https://oilprice.com/Geopolitics/International/China-Set-To-Launch-Yuan-Prices-Oil-Futures-Next-Month.html


Tehát, Kína végül felszámolja a petrodollár-rendszert, azért van az egész pánik, ha az amik tudnák mit jelent ez, százszor ekkora volna...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2018.02.09 17:33

@hedviga: "Hiába, az amerikaiak verhetetlenek. Minden elismerésem."

Musk dél-afrikai származású féleszű iszákoskám... látom megint sikerült jól bevedelni kommentelés előtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html