BUX
38521

Ettől nem félünk, pedig kéne

A Société Générale elemzői hat olyan eseményt gyűjtöttek össze, amelyekkel a piaci szereplők jelenleg nem számolnak, de ha bekövetkeznek, komoly felfordulást okozhatnak a piacokon.

Napi.hu, 2015. március 17. kedd, 10:16

A Société Générale elemzői hat olyan eseményt gyűjtöttek össze, amelyek jelentősen fenyegetik a világ pénzügyi piacait, azonban a befektetők jelenleg nem tulajdonítanak nagy valószínűséget nekik - írja a Businessinsider.com.

Az első, s valószínűleg ha bekövetkezne, akkor az egyik legnagyobb hatású esemény a kínai gazdaság váratlan gyors lassulása lehetne. Ez a kemény landolás szerintük definíciószerűen az lenne, ha a kínai GDP növekedése 5 százalék alá esne. Bármilyen, 5 százaléknál alacsonyabb kínai növekedési adat jelentősen destabilizálná az ország munkaerő piacát, és rendszerszintű kockázatot jelentene és jelentősen növelné a globális pénzügyi rendszer kockázatait. A drasztikus kínai lassulás esélye a bank elemzői szerint 30 százalékos.

Jelentősen destabilizálhatná a piacokat, ha Nagy-Britanniában szavazást tartanának az Európai Unió elhagyásáról. Mint írják, jelentős, 25 százalékos kockázata van annak, hogy a következő választásokon a konzervatívok nyernek és kormányt tudnak alakítani, s megtartják azt a népszavazást a brit kilépésről, amit 2017 végéig ígértek.

A nagy jegybankok elképesztően laza monetáris politikája miatt a négy vezető ország kötvénypiacain nagyon lecsökkent a kötvények kockázati prémiuma (mind a csődkockázat, mind a lejárati kockázatok jelentősen alul vannak árazva). Ugyanakkor elképzelhető, hogy ezek a kockázati prémiumok gyorsan átárazódnak, ez praktikusan drasztikus kötvényáresést hozna a legstabilabbnak hitt piacokon. Ennek 20  százalékos esélyt adnak a bank szakértői.

Kockázatot jelenthet, hogy a jelenleginél alacsonyabb árazási mutatókat fogad el a piac különböző eszközök piacán, ez nem csak a részvény, de az ingatlanpiacok is érintheti.  Ennek bekövetkeztése szerintük 15 százalékos az esély.

Az európai monetáris unió rendszerszintű válságára most 10 százalékos esély mutatkozik a Société Générale szerint. Ezen kockázatok egy jelentős része politikai jellegű, s nem csak az esetleges görög kilépés rejt magában veszélyeket, de idén választásokat tartanak Portugáliában és Spanyolországban is.

Végül megmaradnak a geopolitikai kockázatok is, ezek közül a legnagyobb jelenleg szerintük az orosz-ukrán konfliktus kiszélesedése lenne, 5 százalékos eséllyel.