Ettől rettegnek a profik - Németország is veszélyben?

Tovább romlott a befektetői bizalom a világ tőkepiacain, elsősorban a vállalati profitvárakozások drasztikus zuhanása miatt - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből.
NAPI, 2012. július 17. kedd, 17:26
Fotó: Napi.hu

Júliusban 37 pontra zuhant a június 43 pontról a Bank of America Merrill Lynch globális növekedési várakozások indexe - derül ki a befektetési bank felméréséből, amelyet 261, összesen 708 milliárd dollár befektetéséért felelős alap- és vagyonkezelő megkérdezésével készítettek. A bizalom romlása a felmérés készítői szerint egyértelműen a vállalatok profitkilátásainak drasztikus romlásával magyarázható, a szereplők immár nettó 38 százaléka véli úgy, hogy a cégek eredményessége rosszabbodni fog a következő egy évben. Egy hónapja még csak 19 százalék volt ez az arány. A májusi 55 pontos indexértékről történt két hónapos esés hasonló ahhoz, amit tavaly nyáron lehetett tapasztalni az európai adósságválság kibontakozása és az amerikai államadósság leminősítse idején.

A befektetők nettó 69 százaléka gondolja jelenleg úgy, hogy a vállalatok nyeresége globális szinten 10 százaléknál kisebb mértékben bővülhet a következő 12 hónapban, ez a legalacsonyabb érték 2009 áprilisa, a medvepiac vége óta. Eközben 41 százalékról 58 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint a vállalati profitmarzsok szűkülésnek indulnak.

Eközben a globális gazdaság kilátásaival kapcsolatos várakozások és a kockázatvállalási hajlandóság is a stabilizáció jeleit mutatja két hónapos intenzív lejtmenetet követően. A szakértől nettó 13 százaléka van azon a véleményen, hogy a világgazdaság gyengülésre van ítélve egyéves távlatban, ez két százalékpontos csökkenést jelent júniushoz képest, amikor is 26 százalékpontos megugrást mértek egy hónap alatt. A megnyugvó kedélyeket mutatja, hogy emelkedésnek indult a BofA Merrill Lynch Kockázati és Likviditási mérőszáma, s a portfóliók átlagos készpénzállománya ismét az 5 százalékos küszöb alá süllyedt. A befektetők eközben egyre nagyobb arányban gondolják úgy, hogy további kvantitatív lazítás (QE) készül az Egyesült Államokban, azonban ezt a többség nem a harmadik negyedévre várja.

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a vállalati nyereségvárakozásokra is átragadt az a kedvezőtlen folyamat, amelyet korábban a makrogazdasági várakozásoknál volt tapasztalható - mondta Gary Baker, a befektetési bank vezető európai részvénystratégája. Az eközben emelkedő részvényárfolyamokat nem követte a szereplők várakozásainak javulása, a befektetők negyede még mindig globális recessziót vár, miközben a további monetáris lazítással kapcsolatos remények csökkentek.

A periféria fertőzi a magot

A hónap során megfigyelhető volt, hogy a korábbi rossz hangulat az eurózóna perifériájából átterjedt a legerősebb gazdaságokra is. Azok száma, akik szerint fenáll a veszélye, hogy a német gazdaság egy drasztikus sokkal szembesül triplázódott, nettó 10 százalékról 32 százalékra emelkedett. A befektetők 55 százaléka azon a véleményen van, hogy a francia gazdaság idén negatív meglepetéssel fog szolgálni.  A spanyol és a portugál gazdasággal kapcsolatos negatív meglepetéstől viszont egyre kevesebben tartanak, Írország esetében ráadásul 32 százalék már pozitív meglepetésre készül. Azok aránya, akik szerint Görögország elhagyja az eurózónát 37 százalékra csúszott vissza nettó 44 százalékról.


Az európai befektetők egyre nagyobb hányada érez növekvő recessziós veszélyt, s egyre többen tartanak a régió vállalatinál nyereségcsökkenéstől. Ez utóbbi válaszadók aránya duplázódott, s 62 százalékra emelkedett.

Kipukkadó tech lufi?

A technológiai szektor a befektetők kedvence volt az elmúlt három évben, ez most drasztikusan megváltozni látszik. Az amerikai alapkezelők már csak 22 százaléka súlyozza felül portfólióiban a szektort, egy hónapja még 41 százalékos volt ez az arány. A szektort alul súlyozók aránya 19 százalékra emelkedett 9 százalékról. A globális szinten befektetőknél is hasonló folyamatok tapasztalhatóak, 41-ről 32 százalékra csúszott a szektort felülsúlyozók aránya.

Csökkent az amerikai részvénypiac népszerűsége is a hónap során, a júniusi 31 százalék után már csak 31 százalék súlyozza felül a világ legnagyobb gazdaságának részvényeit. Eközben a befektetők csökkentették az európai, brit és japán piac alulsúlyozását.

Az arany és az olaj lenne olcsó?

Bár a nyersanyagok, mint befektetési eszközosztály veszített népszerűségéből a hónap során, a válaszadók egyre inkább úgy gondolják, hogy az arany árazása fairnek tekinthető, az olajé pedig alacsonynak.

Nettó 10 százalékról egy százalékra esett a nemesfémet drágának találók aránya, az olaj esetében pedig nulla közeli értékről nettó 12 százalékra emelkedett az alulárazottságot vélőké. Mindkét adat figyelemreméltó, hiszen utoljára 1000 dolláros aranyárnál gondolták úgy a befektetők, hogy az árfolyam a helyén van, s az olajnál egy a mostanihoz hasonló szituációt masszív drágulás követett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

stempli, 2012.07.18 11:22

@MongolZ: azért a jpmorgan példája azt mutatja, hogy néha a nagy hal is bekapja a horgot:)))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MongolZ, 2012.07.18 11:16

@_Jhony: Abszolút így van. Most őszintén, előrejelzéseket várnak a befektetőkről? Az alapján akarja valaki is elemezni, hogy nőni vagy csökkeni fog-e az árfolyam, hogy megkérdezik a "vásárlókat"? Nevetséges. Az egész tőzsde egy rohadt számháború, amit folyamatosan a nagy halak nyernek. Csak tudnám, hogy kik vesztenek? Ja, mindenki más.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

_Jhony, 2012.07.17 22:32

A valós termelés adja az alapját mindennek. Mert a gyárakban kézzelfogható terméket állítanak elő aminek van értéke.

A tőzsdén pedig csak a számokkal dobálóznak!
Majd ha nem lesz nyereséges egy üzem,vállalat sem akkor fog összeomlani a kapitalista rendszer.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html