Szecsin feltétlenül szükségesnek nevezte annak a kérdésnek a megoldását, hogy a Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) élhessen a piaci körülmények között másfél éve vásárolt részvények tulajdonosi jogaival.


"Az évi 65 millió tonna kőolajat kitermelő Surgutneftegas tulajdonosként való belépése kétségtelenül erősíteni fogja a Mol piaci helyzetét a nyersanyaggal való ellátás terén" - mondta Szecsin a megbeszélésről kiadott közlemény szerint, és reményének adott hangot, hogy az Európai Unió részt vállal a kialakult helyzet megoldásában. Az uniós biztos kijelentette, hogy a felvetett kérdéseket a lehető legalaposabban meg fogja vizsgálni.
 
A megbeszélésen szó volt az orosz-EU energiaügyi párbeszéd küszöbön álló, 10. konferenciájának előkészítése kapcsán Oettinger javasolta, hogy a párbeszédet jelentős mértékben szélesítsék ki, és meghívta az orosz szakértőket, hogy vegyenek részt a 2050-ig szóló hosszú távú uniós energiaügyi stratégia kidolgozásában.
 
Szecsin felszólította az EU-t, hogy adja meg a stratégiai státust az Északi és a Déli Áramlat gázvezetékeknek, amelyek kétségtelenül fokozzák az EU energetikai és környezetvédelmi biztonságát. A Nabucco vezeték tervére célozva kijelentette: "Oroszország támogatja az energiahordozók szállítási útvonalainak diverzifikálását, de ezen belül első sorban azokat a projekteket, amelyek gazdaságilag megalapozottak, hatékonyak, és világos, hogy milyen nyersanyagforrásra támaszkodnak".
 
Az orosz politikus tájékoztatta Oettingert az orosz cégek részvételéről külföldi projektekben, első sorban a német Ruhr Oel 50 százalékának megvásárlásáról, és javasolta, hogy az európai vállalatok vegyenek részt a kalinyingrádi atomerőmű építésében.
 
Ezen kívül Szecsin szükségesnek mondta az európai árképzés alapos tanulmányozását, mivel az orosz gáz exportára nem ritkán a tulajdonképpeni felhasználók által fizetett ár mindössze 30-40 százaléka.

Kényes helyzetbe kerülhet az állam Mol-ügyben 

Cáfolja az MVM, hogy a Mol-pakett megvételéről tárgyalna

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!