Bár a főbb európai parkettek irányadó indexei egész nap pluszban mozogtak, igazi lendületet csak azt követően vettek, hogy a New York-i tőzsdén nem a frissen állástalanná váltak ismét növekvő arányára figyeltek fel a befektetők, hanem a hosszú távon munka nélkül maradtak mérséklődő számának örültek. A nyitás után fél órával az S&P 500-at már csak 3 pont választotta el az 1000 pontos ellenállástól, a DJIA pedig 9246 pontig szaladt fel. A kereskedés félidejére a kitörő öröm ugyan alábbhagyott, de a blue chip index továbbra is 1,7 százalékos, az S&P 500 1,8 százalékos, a Nasdaq pedig 1,3 százalékos előnyt mutatott.

Az európai parkettek tavaly november óta nem látott szintekre kapaszkodtak fel csütörtökön. A Footsie 1,9 százalékos, a CAC-40 2,1 százalékos, a DAX pedig 1,7 százalékos pluszban zárt, az FTSEurofirst 300-as mutató pedig kilenc havi csúcsot ért el, 44 százalékkal haladva meg a márciusi, történelminek számító mélypontot, egyúttal rácáfolva a globális korrekcióra figyelmeztető előrejelzésekre.

Az összeurópai index az elmúlt három hétben 14 százalékot javított pozícióján, ezzel párhuzamosan a további emelkedést várók tábora - az Amerikai Egyéni Befektetők Szövetségének kontra-indikátornak számító "bullish indexe" alapján 48 százalék fölé ugrott. Szakértők úgy vélik, ezzel eggyel több jel mutat a lejtő felé.

Bárhogy is legyen, a befektetők a gyorsjelentéseiket csütörtökön publikáló távközlési cégek mellett újra rászálltak a bankokra és a bányavállalatokra is. A hangulat az árupiacokon is pozitív maradt, a rally-t előre jelző réz árfolyama mellett az arany és az olaj jegyzése is látványosan nőni tudott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!