Sötét lóként törhet be az euró

Dacára annak, hogy 2019-ben minden elemző arra számított, hogy a dollár lassú leértékelődése várható, mégis domináns maradt a devizapiacokon. Idén most úgy számolnak, hogy kitart a rally, de az euróra fogadnának inkább, amelyik lendületet kaphat az év végére.
Szabó Dániel, 2020. január 12. vasárnap, 11:31
Fotó: Getty Images

Az amerikai dollár, amely az utóbbi két évben uralta a devizapiaci kereskedelmet, úgy tűnik, hogy 2020-ban ismét domináns maradhat a Reuters legutóbbi devizastratégiai felmérése szerint.

Míg a prognoszták többsége továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az euró az év végére emelkedni tud, ha ugyanezeket az elemzőket az általános tendenciáról kérdezik, kevesen állítják, hogy a dollár pozíciója gyengülne.

Arra, hogy a dollár rövid távú helyzete nem stabil erős jel volt, hogy az Irán és az Egyesült Államok fellángoló feszültségek hatására a befektetők olyan menedékeszközöket kerestek, mint a japán jen, amely szerdán három hónapos csúcsra ért fel. Ez párhuzamot mutat azzal a piaci magatartással, amelyet még 2019-ben láttak a piacokon, amikor az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború tűnt feloldhatatlannak.

Annak ellenére, hogy az elemzők az elmúlt évben ismételten gyengítették a dollár árfolyamra vonatkozó előrejelzésüket, a dollár úgy zárta 2019-et, hogy a legtöbb valuta ellen semmilyen szinten nem esett vissza. Most várhatóan legalább hat hónapon keresztül kitarthat még az amerikai deviza ereje.

A Reuters által január 6-9. között megkérdezett elemzőinek körülbelül 60 százaléka azt mondta, hogy a dollár továbbra is uralja a piacot hat-tizenkét hónapig. Viszont érdekesség, hogy tavaly épp 60 százalékuk mondta azt ilyenkor, hogy a dollár rallyja már megállt.

"Az előrejelzésed egy dolog, a meggyőződésed szintje pedig egy másik, és azt hiszem, érződik, hogy most eléggé gyenge a meggyőződésem" - mondta John Hardy, a Saxo Bank devizastratégiájának vezetője, hivatkozva a 2019 végi devizavolatilitás csökkenésére. A piacokon emiatt kevesen biztosak a dolgukban szerinte.

"Mindannyiunknak kissé alázatosnak kell lennünk, és látnunk kell, hogyan alakul ez az év" - magyarázta azt, hogy a mostani jóslatokat érdemes fenntartásokkal kezelni a magas volatilitás miatt, amelyet bármilyen geopolitikai esemény csak fokozhat.

Az mindenesetre a dollár ellen szól, hogy az USA gazdasági növekedése mérséklődik az idén, miközben más jelentős gazdaságok teljesítménye már túl van a mélyponton.

"Nem azt mondjuk a befektetőknek, hogy menjenek és vásároljanak eurót. Amit a befektetőknek mondunk, az az, hogy az Egyesült Államok felzárkózik Európára, de arra már vannak jelek, hogy Európa stabilizálódik "- mondta Jamie Fahy, a Citi globális makro- és eszközallokációs stratégája.

A dollár fáradtságának jele lehet, hogy a spekulánsok a két hónap legalacsonyabb szintjére csökkentették a dollárárfolyammal kapcsolatosa várakozásaikat. Nincs azonban egyértelmű konszenzus abban, hogy melyik valuta vagy valuták vehetik fel a versenyt a dollárral.

A Reuters kutatásában a 62 válaszoló közül huszonhét fogadott a feltörekvő piaci valutákra, 22 pedig a fejlett valutákat választotta. A tizenhárom másik szerint egyetlen pénznem sem tudja majd leütni a dollárt a csúcsról.

Az euró, amely potenciálisan befolyásolja a dollár erejét, közel 7 százalékot veszített értékéből az elmúlt néhány évben.

Az elemzők azonban továbbra is azt várják, hogy az uniós közös valuta körülbelül 2 százalékot erősödhet a következő hat hónapban, és az 1,13 dolláros paritási szintre érjen. Az év végére majdnem 4 százalékkal magasabb szintre, az 1,15 dolláros váltási arányhoz várják fel az eurót. Ez a fogadás bátor annak fényében, hogy csütörtökön 1,11 dollárért adtak 1 eurót.

Pénteken az euró jegyzése 333,94 forintra emelkedett röviddel 18 óra után a reggel nyolckor jegyzett 332,62 forintról, míg a dollár árfolyama 299,49 forintról 300,27 forintra nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.01.13 11:00

Én euro párti vagyok, de sajnos azt látom, hogy az USA 2. legfőbb csapása az euróra irányul.
Ezért bomlasztják az EU-t. Az UK kiszállása is ennek a tervnek a része volt. Az EU és az euro gyengítése.
Igaz, hogy az angoloknak nem tetszett a Merkel féle vezetés, de amiatt nem kellene kilépni, tárgyalni is tudtak volna.
A BREXIT után esni fog az ajró.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html