Az euró árfolyama hétfőn áttörte a 400 forintos szintet, délután fél 6-kor 402 forint felett is járt az árfolyam, erre korábban sosem volt példa. A dollár árfolyama szintén történelmi csúcson volt magyar devizával szemben, ami 386 forintos jelentett.

Kedd reggelre kicsit javított a magyar deviza, némi erősödés nyomán az eurót délelőtt 10-kor a 398 forintos szint alatt, a dollárt pedig picivel 380 forint alatt jegyezték.

Már két hónapja tart a forint vesszőfutása

A forint április óta gyengülő trendben van, fokozatosan veszített az értékéből, a múlt héten pedig újabb lendületet kapott a gyengülés. Ennek során ugrott 400 forint fölé az euróárfolyam - állapította meg Németh Dávid, a K&H vezető elemzője.

A gyengülésben számos tényező játszik szerepet. A befektetési hangulathoz kötött elemek közé sorolható:

  • a nemzetközi piacokon bizonytalanság uralkodik, sokan a globális gazdasági lassulástól, a magas inflációtól, továbbá a kínai járványhelyzet kezelésétől tartanak,
  • az ellátási láncok ismert problémái és alapanyagok, nyersanyagok drágulása csak tovább rontja a helyzetet,
  • a piaci szereplők szerint a magyar kormány néhány külpolitikai lépése nem tűnik befektetőbarátnak.

Aggódnak a befektetők

Ezek mellett a fundamentális oldalon pedig részben a költségvetési hiány okoz problémát, ugyanis befektetők által vártnál jóval nagyobb kiigazítás csomag kell ahhoz, hogy a beígért kormányzati deficitcél teljesüljön.

Ráadásul a költségvetési kiigazítás egyes elemeit sem tartják piacbarátnak a befektetők. Továbbá a magyar jegybank ugyan kamatemelési ciklusba kezdett, de a piac szerint tempósabban kellene szigorítani” - fogalmazott Németh Dávid.

Ez kell a fordulathoz

Érdemi fordulathoz, stabilabb forintárfolyamhoz szükség lenne arra, hogy a függő kérdésekben megállapodás szülessen az EU és Magyarország között.

Emellett a nemzetközi bizonytalanság enyhülése szintén javíthat a forint pozícióján.

Ha június végén 390 forint körül tudna maradni az euró, akkor beszélhetünk arról, hogy a magyar deviza kikerült az elmúlt két hónap gyengülő csatornájából. Ebben az esetben pedig elképzelhető, hogy a 382-385 forintos szintek indul el az árfolyam- véli aK&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!