Miért került mélypontra a forint?

Történelmi mélypontra gyengült a forint az elmúlt napokban: az euró 337,50 feletti tartományban is járt. A héten nemcsak a forint gyengült, hanem a többi régiós deviza is hasonló utat járt. Az MNB-től egyelőre finomhangolás várható, komolyabb lépésre vagy egy esetleges irányváltásra hónapokat kell várni - véli a K&H szakértője.
Domokos László, 2020. január 24. péntek, 13:24
Fotó: Getty Images

A héten látott forintgyengülés nem egyedi, a régiós devizák közül a lengyel zloty és a cseh korona is hasonló utat járt be. Az idei évet nézve, azaz december 31-hez képest a forint szerepelt a legrosszabbul, 1,5 százalékot veszített az értékéből, míg a zloty 0,2 százalékkal, a cseh korona pedig 1,3 százalékkal erősödött.

A feltörekvő piaci devizák közül csak a brazil reál és a chilei peso produkált komolyabb gyengülést a forintnál, előbbi 1,8 százalékot, utóbbi 1,6 százalékot veszített az értékéből" - kommentálta a devizapiaci eseményeket Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője.

A szakember szerint a forint azért szerepel rosszabbul, mint a régiós és a feltörekvő piaci devizák többsége, mert alacsony a magyar kamatszint, emellett gyorsulást mutat az infláció. Most még korai megmondani, hogy a januári forintgyengülés milyen mértékben befolyásolja az inflációt.

Konkrét előrejelzést most nem lehet arra mondani, hogy meddig gyengülhet a forint és az MNB milyen árfolyamnál avatkozik be. Sok minden függ az infláció alakulásától, a GDP-növekedés ütemétől, valamint az idei költségvetést érintő gazdaságösztönző kormányzati lépésektől, valamint a nemzetközi környezettől, ezen belül például az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és az Európai Központi Bank lépéseitől - emelte ki a szakember.

Németh Dávid szerint az MNB egyelőre óvatos marad és kivár, várhatóan a devizaswaptendereken keresztül finomhangolást végez, vagyis a forintlikviditás csökkentésével erősítheti a forintot. Várakozása szerint a következő hónapokban még lazák maradhatnak a monetáris feltételek. Leghamarabb márciusban derülhet ki, hogy szükségesnek tart-e komolyabb lépést vagy irányváltást a Matolcsy György vezette magyar jegybank.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2020.01.24 18:11

mert a vajdának minél rosszabb annál jobb a pszichopata jelszava
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.01.24 15:47

Miért került mélypontra a forint?
----------
Mert a komcsi diktátor és bandája kínai mintára ócószít.
Belemondja a nép pofájába, hogy itt olcsó munkaerő van.
A fidesz, a PÁRT pedig pont úgy működik, mint a pártállam idején, s mint Kínában.
Hogy ezt a látszatot elkerüljék, még a vörös csillagot is le akarták tagadni az égről, meg a Hejnekenről.
Szerencsére ez nem sikerült a volt KISZ és MSZMP tagkönyveseknek, sőt most karácsonykor sokkal több vörös csillag világított a fenyőfákon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html