Mozgalmas napjai vannak a forintnak, januárban újabb negatív rekordokat döntött. Az euró árfolyama 338 forint felett is járt, hasonlóan gyenge forintárfolyamra sohasem volt példa. A forintpiacon pedig felemás kép rajzolódik ki. Hosszú távon elsősorban az alacsony forintkamat miatt negatív irányban marad az árfolyam, azaz lassú és trendszerű gyengülésre van kilátás.

Rövid távon - a következő napokban, hetekben - azonban több érv szól a fordulat, azaz a forinterősödés mellett. Amikor ugyanis a forint gyengül, akkor a külföldről érkező termékek, szolgáltatások drágábbak lesznek, de az árfolyamváltozás a legtöbb terméknél nem épül be azonnal az árakba, így az inflációt sem kezdi el pörgetni egyik napról a másikra.

Így sok esetben nincs az árfolyam és az árak között lineáris kapcsolat. Az importőrök általában sávokat lőnek be és ahhoz igazítják a bolti árakat, ha mondjuk tartósan 335-345 forintra számítanak, akkor már várhatóan emelnének az árakon. Bár az MNB-nek nincs árfolyamcélja, de a tartósan gyenge árfolyam az importon keresztül feljebb húzhatja az inflációt, amit viszont a jegybankárok nem néznének jó szemmel - mondta Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója. Erre utal, hogy a jegybank a swaptenderen csökkentette a forintlikviditást, ezzel erőt adott a magyar devizának. Vannak azonban kivételek, vagyis olyan termékek, amelyeknél azonnal megjelenik a gyenge forint, például a rendelésre gyártott új autóknál. Ezeknél drágulás várható.

A rövid távú forinterősödés mellett szól az is, hogy a forint letudta a 2020 egészére tervezett gyengülést. A konszenzusos befektetői vélemény szerint a forintnak évente 1-2 százalékkal kell gyengülnie ahhoz, hogy a magyar gazdaság versenyképessége legalább ugyanazon a szinten maradjon. Márpedig ezt a gyengülést már januárban túlteljesítette - tette hozzá Hajósi Péter. Szintén hozzájárulhat a forinterősödéshez, ha akcióba lépnek azok a piaci szereplők - carry trade-erek - akik finanszírozó devizaként használják a forintot, vagyis a magyar deviza gyengülését valószínűsítő pozíciókat vettek fel korábban.

Ráadásul például a kínai Vuhan városából elindult koronavírus okozta járvány vagy Donald Trump európai gazdaság elleni esetleges intézkedései - ezekre már tett utalást az amerikai elnök januárban -, vagy egy geopolitikai feszültség miatt a piacokon erősödhet a kockázatkerülés. Ekkor a forintgyengülésre játszó befektetők lezárják a pozícióikat, ez pedig erőt ad a forintnak. A K&H Alapkezelő szakembere szerint tehát rövid távon, vagyis a következő napokban, hetekben irányváltás jöhet a forint piacán, azaz az euró árfolyama elindulhat a 330 forintos szint irányába.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!