Forint: még tart az MNB-hatás

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggelre a nemzetközi devizapiacon.
Domokos László, 2020. február 14. péntek, 08:13
Fotó: Reuters

Az euró jegyzése 337,89 forintra emelkedett péntek reggel nyolc órára a csütörtök esti 337,58 forintról. A forint szerdán érte el történelmi árfolyammélypontját az euró 340,37 forintos jegyzésén. Ezt követően a pocsék januári inflációs adat, valamint Nagy Márton MNB-alelnök megszólalása után 337-ig erősödött a magyar deviza.

A dollár jegyzése szintén emelkedett, a csütörtök esti 311,16 forint után péntek reggel 311,76 forinton állt. A dollár valaha elért legmagasabb jegyzése a csütörtöki 312,95 forint volt.

A svájci frank árfolyama kissé csökkent, 317,93 forint után 317,89 forinton állt péntek reggel. A svájci frank öt éve, a 2015 januári 333,01 forinton érte el a legmagasabb jegyzését - derül ki az MTI összefoglalójából.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2020.02.14 18:14

Csak szólok, ez átmeneti korrekció. Az MNB szóban interveniált, aminek a nyomatéka átmeneti, ha a szavakat nem követik tettek.
Ez azt jelenti, hogy az MNB belengette, hogy kamatot emel.
Ha emeli a kamatot, akkor az emelés mértéke alapján korrigál a piac.
Ha nem emel, akkor hiteltelensége miatt azonnal 340 forint felett lesz az euró és már nem csak átmenetileg!
Ha emel, akkor az a hitelfelvevőket igen hátrányosan érinti és ezzel ráébreszti őket, hogy a nincs ingyen ebéd!
Azt gondolom, hogy egy 10 bázispontos emeléssel fognak próbálkozni, de ez kevés, csak olaj a tűzre és az inflációs nyomást sem enyhíti.
25 bázispont már reális és "határozottságot" sejtető emelés, ami jelzi, hogy az MNB akar és képes kilépni a korábbi unortodox gondolkodásból és ezzel elejét venni a forint elleni spekulációnak. Azaz akár további emelés is következhet, ha a forint védelmében és az infláció ellen fel kell lépni.
50 bázispont emelés semmiképpen nem indokolt, az már a forintot az erősödés irányába lökheti, de ennek Matolcsy munkásságának ismeretében az esélye nulla! Saját felköpése alá nem áll be!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2020.02.14 17:15

Azért nem eszik olyan forrón a kását, időt kell adni matolcsynak mestermüve, a 270 ft/ euro végrehajtására (játék), egyébként az alacsony alapkamat nem rossz, de tulzásba vive árthat
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html