Hétfőn az euró árfolyama hétfőn hajszálnyira megközelítette a korábban soha nem látott 400 forintos szintet, ez azt jelenti, hogy a magyar deviza az euróval szemben az idén több mint 9 százalékkal gyengült.

Végül a hét első napján 394-nél zárta a magyar deviza.

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben kedden kora reggel a bankközi piacon hétfő estéhez képest. Az eurót 393,41 forinton jegyezték hat órakor, alacsonyabban a hétfő esti 395,22 forintnál.

Ezt követően azonban egy kis gyengülés következett 395-ig, de innét újra délnek vette az irányt az árfolyam, így 9 óra előtt pár perccel 393 forintot kell adni egy euróért.

Frissítés: a délelőtt folyamán folyamatosan erősödött a forint, délben a 385,5-ös szint alá is benézett, majd fél kettő környékén 386,5 forint körül tanyázott.

A piac az MNB-vár. A magyar jegybankárok az eredeti menetrend szerint ma, csak úgynevezett nem kamatdöntő ülést tartanak, de a forint gyors és hektikus  értékvesztése miatt szinte biztosan módosítani fognak a feltételeken.

A jegybankárok az alapkamat emeléséről és a kamatfolyosó eltolásáról dönthetnek. Előbbi jelenleg 3,4 százalékos, a mostani bizonytalan helyzetben akár a 100-200 bázispontos emelésre is sor kerülhet. Közben a kamatfolyosó két szélét, azaz az egynapos betét 3,4 százalékos és az egynapos hitel 5,4 százalékos szintjét ugyanilyen mértékben megemeli - véli Németh Dávid, a K&H Bank elemzője.

A rendkívüli körülmények miatt van esély arra, hogy soron kívül emelkedjen a jelenleg 3,4 százalékos alapkamat, de igazából mindenki a csütörtöki egyhetes betéti tenderre vár, ahol a pénzpiaci hozamokat meghatározó irányadó kamatszint emelkedhet, akár 6 százalékra a múlt heti 5,35 százalékos szintről - írták az OTP Global Markets elemzői.

A svájci frank árfolyama 392,95 forintról 389,9 forintra csökkent, a dollár jegyzése pedig 364,06 forintról 361,3 forintra süllyedt.

Az euró minimálisan erősödött a dollárral szemben: hétfő este 1,0852 dolláron, kedd reggel 1,0864 dolláron állt.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!