Az euró jegyzése szinte nem változott, a hétfő este hét órai 402,36 forint után kedd reggel hét órakor 402,34 forinton állt.

Az egységes európai devizát hétfőn 404,85 forinton is jegyezték, ami a forint új árfolyammélypontja az uniós közös devizával szemben.

Nagyon gyenge maradt a forint

A dollárral és a svájci frankkal szemben egyaránt 0,2 százalékkal gyengült a forint hétfő esti jegyzéséhez képest kedd reggelre: a dollárt 379,78 forint után 380,39 forinton, a svájci frankot 397,22 forint után 397,88 forinton jegyezték.

Kedd reggeli árfolyamán a forint június eleje óta 1,3 százalékkal gyengült az euróval, 4,0 százalékkal gyengült a dollárral és 3,2 százalékkal gyengült a svájci frankkal szemben - írta az MTI.

A 400-as lélektani eurószint jelenleg támaszként funkcionál, a mozgást jelentősen befolyásolhatja a délutáni kamatemelés mértéke, illetve a keddi kamatdöntő ülést követő jegybanki kommunikáció.

Hétfőn új eurórekord született

Az euró árfolyama a reggel hétkor jegyzett 401,30 forintról 402,36 forintra nőtt 19 órára, napközben 400,15 forint és a rekordszintű 404,85 forint között mozgott.

Az euró árfolyama az elmúlt 52 hétben 346,64 forint és 404,85 forint között volt.

Mindenki az MNB keddi döntésére vár

Kedd délután fontos kamatdöntés jön: ülést tart az MNB monetáris tanácsa, melyet most kiemelt befektetői figyelem kísér a forint újabb gyengülési hulláma miatt - írta az Equilor.

Az előzetes konszenzus 50 bázispontos kamatemelést jelez előre. Ezzel 6,4 százalékra emelkedne az alapkamat, majd csütörtökön 30 bázispontos emelés jöhet az egyhetes betéti tenderen, ezzel az egyhetes betéti kamat 7,55 százalékra módosulna.

A jelenlegi helyzetben indokolt lenne az említett lépéseknél nagyobb mértékben emelni a kamatokon, az alapkamatot 100 bázisponttal 6,9 százalékra, míg az egyhetes betéti kamatszintet 50 bázisponttal 7,75 százalékra - vélik az Equilor elemzői. Ezzel jelezhetné ugyanis a magyar jegybank, hogy elkötelezett a forint stabilitása, és az infláció elleni küzdelem mellett. Bár a korábbi üzeneteket ezzel átírná, de a gyorsan változó, volatilis környezetben a lépés nem kezdené ki a jegybanki hitelességet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!