Miután az MNB monetáris tanácsa (MT) kedden újabb 100 bázisponttal, 11,75 százalékra emelte az alapkamatot, csütörtök reggel szintén 100 bázisponttal, 11,75 százalékra húzta fel az egyhetes betéti tenderen kínált kamatot.

Az MNB helyzete igencsak bonyolult, lévén az elszálló inflációt úgy kell kezelnie, hogy közben egyre biztosabbnak tűnik a világgazdasági recesszió. Mindezt úgy, hogy a biztonságos piacok egyre vonzóbbak a befektetőknek, az Egyesült Államok is ezzel tudta lenyomni az eurót.

Az is kiderült kedden, hogy a folytatódó kamatemelés mellett új megoldásokkal igyekszik elérni a jegybank, hogy visszaessen a likviditás, egyben csökkenjen az infláció. Virág Barnabás MNB-alelnök szerint ez a felállás huzamosabb ideig tart, mert nem mondhatók kedvezőnek a külső körülmények.

Virág elmondása szerint továbbra sem látja az inflációs kockázatok mérséklődését az MT.

Nagyon összetett, nagyon képlékeny időszakban vagyunk

Ezzel egyben eldőlt, hogy folytatódik a szigorítás és szűkül a likviditás, amivel a jegybank az inflációt, illetve a másodkörös hatásokat, a várakozásokat igyekszik kiiktatni.

Csütörtökön is emeltek

A kedden elhatározott, szerdától érvényes szigorítás után várható volt, hogy a csütörtök reggeli újabb egyhetes betéti tendere ugyanilyen mértékben tovább emelik a kamatot.

Az utóbbi napokban az augusztus 29-i 412 körüli euróárfolyam után erősödni kezdett a forint. A hétfő óta tartó folyamat csütörtök délelőtt sem tört meg - ebben minden bizonnyal szerepet játszott, hogy a KSH második becslése szerint is 6,5 százalékkal nőtt az idei második negyedévben a magyar GDP.

A jó híreknek meg is lett az eredménye: 9 körül csak néhány percre került a sokak által pszichológia szintnek tartott négyszázas érték alá az euróval szemben a forint, majd délután fél egy körül már egészen a 398-as érték alá szaladt.

Fontos támaszok alá került az euró-forint árfolyama, ezzel meg is érkeztünk a márciusban beállított lokális maximumhoz, mely 399,62-nél húzódik - értékeltek délelőtt Equilor elemzői . Ez egy újabb fontos támaszt jelent, letörése esetén újabb csökkenés előtt nyílna meg a tér, ez esetben 392,50-393,00-nál adódna a következő támasz. A kérdés napokon belül eldőlhet, amennyiben nem sérül meg az említett támasz, korrekció jöhet a 402-403-as zóna irányába.

A dollárral szemben is erősödni tudott a forint: 397,35-ig gyengült a zöldhasú, míg a svájci frank árfolyama délután egykor 406,21 forintnál járt.

Már több mint mint tíz hónapja tart

A csütörtökönként tartott egyhetes betéti tenderek aukcióin az alapkamattól el lehetett térni, így az ezeken kialakuló, az alapkamatnál magasabb kamatszint az, ami ténylegesen érvényes a piaci működésben. Amióta ezt a lehetőséget az MNB megteremtette emelt is minden alkalommal.

  • Az MNB monetáris tanácsa 2021. november 16-án arról döntött, hogy a csütörtökönként meghirdetendő egyhetes betét kamata az alapkamat fölé is mehet. Ez egyben azt is jelentette, hogy az MNB búcsút intett a tavaly nyáron beállt konvencionális fordulatnak, amikor a kiegészítő eszközök mellett évek elmúltával ismét az alapkamat vált a központi eszközzé. Így a tényleges kamatszint az egyhetes eszköz miatt ismét eltérhet az alapkamattól. Ezeken felül az MNB a swap-eszközeit is újragondolta, a tervezett fokozatos kivezetés helyett azonnal lép, ezzel is mérsékelve bankrendszerben lévő likviditást. Mivel az egyhetes betéti tenderen jelenleg az MNB korlátlanul elfogadja az ajánlatokat, ez a kamat vette át újra az irányadó szerepet. 
  • 2021 november 18-án valóban megérkezett a következő emelés: az egyhetes betéti eszköz kamata 40 bázisponttal, 2,5 százalékosra ugrott.
  • Az irányadó kamat november 25-én 2,9 százalékra, december 2-én pedig 3,1 százalékra nőtt. A 2021. december 9-i 20 bázispontos újabb emelést az is lehetővé tette, hogy a monetáris tanács november 30-án a kamatfolyosót kiszélesítette és aszimmetrikussá tette.
  • Ezt követően december 23-án 30 bázispontos, 30-án pedig 20 bázispontos szigorítás volt, akárcsak 2022. január 6-én, így már 4 százaléknál járt a kamat. Innét egy hónapos pihenés következett, február 3-án pedig 30 százalékos emelés jött, akárcsak február 26-án. Innét következett március 3-án a 75 bázispontos ugrás, majd március 10-én jött az újabb 50 bázispont, ezt követte a március 24-i 30 bázispontos emelés, így akkor 6,15 százalékos lett a ráta. Innét emelt április 28-án újabb 30 bázispontot a jegybank, majd következett június 2-án újabb 30 bázispont és értük el a 6,75 százalékot.
  • Innét még két ugrás következett: június 16-án 50 bázisponttal szigorítottak, majd a június 30-i újabb 50 bázisponttal érkezett el a 7,75 százalékos kamat kora, amelyet július 7-től újabb 200 bázisponttal fejeltek meg, július 28-án pedig 50 bázispontot emeltek, ezt követte a mai 100 bázispont és érkeztünk meg a 11,75 százalékos szinthez.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!