December első napjaiban ez euró/dollár keresztárfolyam látványosan áttörte az 1,2-es szintet, de a több vezető devizából álló kosárral szemben is utoljára 2018 tavaszán látott mélypontra gyengült az amerikai fizetőeszköz árfolyama.

Ezzel éves szinten az amerikai dollár indexe 6 százalékkal gyengült, az euróval szemben pedig a március elején elért csúcsához képest 14 százalékot veszített értékéből a zöldhasú. Igaz, az akkor nagyon erős árfolyam csak néhány napig tartott, s elsősorban annak volt köszönhető, hogy a koronavírus-járvány okozta tőzsdei lejtmenet elején a befektetők dollárba menekültek, illetve zárták a dolláralapon finanszírozott pozícióikat.

A különböző vakcinák teszteléséről érkező kedvező hírek igazi áldásnak bizonyultak a részvénypiacok és más kockázatosabb eszközök számára az elmúlt hónapban, azonban a dollár árfolyamára pont ellentétes hatással voltak a többi vezető devizával szemben. Az euró mellett az angol font is két és fél éves csúcsra kapaszkodott, a svájci frank árfolyama pedig hatéves csúcsra jutott az amerikai fizetőeszközzel szemben - írja összefoglalójában a CNBC.com.

Reflációs félelmek 2021-re

A vakcinafejlesztésben elért eredmények, Joe Biden elnökválasztási győzelme, az amerikai kormány részéről várható újabb koronavírus-segélycsomag és a Fed ígérete arra, hogy fenntartja példa nélküli mértékben alkalmazkodó monetáris politikáját, mind komolyan táplálták 2021-re a reflációs várakozásokat. Azaz azt, hogy a gazdasági növekedés beindul, és ezzel párhuzamosan az infláció is növekedni kezd. Ez az elemzők szerint tovább gyengítheti majd az amerikai dollárt.

Még jó, 5-10 százalékos dollárgyengülés is benne lehet a pakliban amiatt, hogy a Fed várhatóan hagyja majd az amerikai gazdaságot felpörögni. Az 1,25-ös euró/dollár jó úton halad az 1,25-ös szint felé. Nemsokára megint hallhatjuk majd a híres, volt amerikai pénzügyminisztertől származó mondást, amely szerint a dollár a mi pénzünk, de a ti problémátok. Ez a téma már az EKB ülésén előkerülhet - írta Carsten Brzeski, az  ING vezető közgazdásza. Az idézet Jonh Conolly amerikai pénzügyminisztertől származik, 1971-ből.

Ugyanakkor szerinte a kereskedelmi forgalmat is figyelembe vevő euróárfolyamot egyelőre nem érintette igazán a probléma, a dollár gyengülése inkább Ázsiával szemben volt tetten érhető. Az igaz nyertesei a dollárgyengülésnek az olyan devizák voltak, mint a norvég korona, az új-zélandi dollár és a brazil real.

A dollár gyengül, a részvénypiac emelkedik

A dollár gyengülése és a részvénypiac emelkedése várhatóan lassulni fog a mostani szintről, azonban ez a fordított kapcsolat várhatóan fennmarad. Az elmúlt hónapban tapasztalt eltérő irányú mozgás összhangban van azzal, amit idén eddig tapasztalni lehetett, a fordított kapcsolat erőssége a legnagyobb a 2008-as pénzügyi válság óta. A mostani mozgás háttere nagyon hasonló, alkalmazkodó monetáris politika a Fed részéről és fellendülés a globális gazdaságban - mondta Jonas Goltermann, a Capital Markets szenior piaci közgazdásza.

Hozzátette, hogy a kockázati étvágy változását jól lehet mérni a dollár mozgásaiból a járvány kezdete óta, mivel a kamatok és államkötvény hozamok egyenletesen alacsonyak a világon szinte mindenhol. A válság után ezt a mozgást csak az úgynevezett "Taper Tandrum" szakította meg 2013-ban, amikor elkezdett visszavenni a Fed a lazaságból. Akkor, amikor a befektetők realizálták, hogy a Fed pénznyomtatásának üteme egy kicsit lassulni fog, pánikolni kezdtek és ez masszív eladási hullámhoz vezetett a kockázatosabb eszközök piacán és az amerikai kötvényhozamok kilőttek.

Goltermann szerint most azonban az alapkamatok és államkötvény-hozamok globálisan alacsonyan maradnak a következő években, talán még annál is hosszabb ideig. Ezért attól függetlenül, hogy a vakcinákat milyen gyorsan fogják terjeszteni, a dollár számára az elsődleges kérdés az lesz, hogyan változik majd a befektetők kockázati étvágya.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!