Ideges nemzetközi hangulatban csapkodó volt a kereskedés, az árfolyam-ingadozás is kiemelkedő volt. Az euró kurzusa a nap folyamán öt forintos sávban mozgott, kétszer is megérintette a 281-es szintet, koradélután pedig majdnem 276-ig erősödött, majd délután öt óra körül 281,59 forintig gyengült vissza - mondta a Napinak Karsai Péter CommerzBank devizapiaci elemzője.

Csehországban kamatdöntés volt, amely ugyan meglepetést hozott, a piacokon mégsem okozott jelentősebb reakciót. A régiós devizák közül a lengyel zlotyt bántották a legjobban: a cseh korona 0,25, a forint 1,3, a zloty pedig 1,44 százalékkal gyengült az euróval szemben csütörtökön.

Az Európai Központi Bank (ECB) kamatdöntése sem hatotta meg igazán a piacokat, és Jean-Claude Trichet, az ECB elnökének kommentje sem hozott megnyugvást. Az euró gyengült a dollárral szemben, ami azt jelzi, hogy a piac még mindig bizonytalan Görögország, Portugália, Spanyolország helyzetét illetően. Ráadásul az USA-ban nyilvánosságra hozott makroadatok is reménykeltőbbek voltak csütörtökön, mint az európaiak, ami szintén a zöldhasú erősödésének kedvezett.

Az amerikai adatok meggyőzőbben mutatják, hogy az USA Európánál hamarabb fog kijönni a válságból, és így jegybanki szigorításra is hamarabb lehet ott számítani - mondta Karsai. A CommerzBank kereskedője szerint annak a lehetősége is fennáll, hogy amennyiben pénteken az Egyesült Államokban a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak arányának alakulásáról szóló adat a vártnál kedvezőbb lesz, a befektetők megadhatják az eurónak a kegyelemdöfést.

Az euró a nap folyamán a dollárral szemben elérte és meghaladta éves mélypontját, azaz az 1,2690-es szintet, amelyről késő délutánra 1,2706 dollárig korrigált. Erről bővebben itt olvashat.

A forint a dollárral szemben szintén éves csúcsot ért el, a zöldhasú egészen 222,02 forintig gyengült, s innen késő délutánra 221,61-es szintig erősödött vissza.

Az ideges hangulatot az is jól mutatta, hogy a befektetők elkezdtek menekülni az euróból a svájci frankba. A svájci jegybank folyamatos interveniálásokkal megtartott 1,4325-ös euró/frank-szintje elbukott: az alpesi deviza 1,4042-es éves rekordszintre erősödött az euróval szemben. A frank késő délutánra 200 forintig gyengült, 1,4074-es eurójegyzés mellett. A svájci frank drágulásáról bővebben itt olvashat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!