Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Itt az ideje, hogy megkeressük a kijáratot az euró-csapdából. Veszélyes dogma azt állítani, hogy az euró volt a következő normális lépés Nyugat-Európa egyesítése felé. A közös európai valuta ugyanis egyáltalán nem normális, mivel a bevezetéshez szükséges alapfeltételek szinte egyike sem volt meg" - idézi a hvg.hu Matolcsy Györgyöt, aki az FT.com oldalon tette közzé véleményét.

Matolcsy szerint a globális valuta létéhez szükséges feltételek a közös pénz bevezetése után két évtizeddel sem jöttek létre: nincs közös állam, az euróövezet nem terjed ki az EU GDP-jének legalább 10-15 százalékát létrehozó területre, s nincs közös pénzügyminisztérium, illetve pénzügyminiszter sem.

"Amint Németország újra egyesült, Francois Mitterrand akkori francia államfő tartott a németek megerősödésétől, és azt hitte, ha rá tudja venni a németeket a német márka feladására, akkor Európa nem válik németté. Az akkori német kancellár, Helmut Kohl beadta a derekát, s úgy vélte, az euró bevezetése lesz a német egység ára. Mind a ketten tévedtek: most van egy európai Németországunk, és nem egy német Európánk, és az euró alkalmatlannak bizonyult arra, hogy megakadályozza az újabb erős Németország létrejöttét" - írta az MNB elnöke.

A bankelnök szerint a jelenleg eurót használó országok többsége jobb teljesítményt nyújtott a közös valuta bevezetése előtt, mint az utóbbi húsz évben.

"Az eurózóna tagja számára lehetővé kell tenni, hogy a következő évtizedekben kilépjenek az övezetből. 2022-ben ünnepeljük meg azzal az eurót kilátásba helyező maastrichti szerződést azzal, hogy átírjuk a dokumentumot" - citálja a hvg.hu Matolcsyt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!