Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A globális aranykereslet további 4 százalékot esett tavaly, s ezzel a 2010 óta mért legalacsonyabb szintre került - áll az Arany Világtanács (WGC) legújabb jelentésében a Financial Times tudósítása szerint.

A kereslet csökkenésében a döntő szerep Kínának jutott, ahol az aranyrudak és érmék iránti vásárlói igény a felére csökkent. Ennek okait a jelentés egyrészt a kínai értékpapír piac magára találásában, másrészt a kínai kommunista párt masszív korrupció ellenes kampányában látja.

Az arany árfolyama a megelőző két évben 28 százalékkal csökkent, ahogy a korábbi, a masszív jegybanki monetáris lazítási programok által táplált inflációs félelmek alaptalannak bizonyultak. Idén viszont már 3 százalékkal drágult a nemesfém, elsősorban az eurózónával kapcsolatban kiújuló félelmek miatt - írja a jelentés.

Az arany másik jelentős felvevőpiacán, Indiában az ékszeripar aranykereslete rekordszintre emelkedett, elérte a 662,1 tonnát. Mindezt annak ellenére, hogy a kormányzat különböző adminisztratív intézkedésekkel próbálta csökkenteni az ország aranyimportját. Ezzel India átvette a vezető szerepet Kínától a legnagyobb aranyimportőr országok listáján.

Kínában tavaly csökkent az ékszeripar aranykereslete, a 2013-as szinthez képest 33 százalékos volt a visszaesés. A csökkenés az év végén folytatódott, de ez természetes jelenségnek tekinthető mielőtt újra felfutna a kínai holdújév kezdete előtt. A kínai antikorrupciós kampány következtében elsősorban a kisebb aranyrudak iránti kereslet esett vissza a jelentés szerint.

Az ékszerpiacon a kereslet eközben magasabb értékű termékek irányában mozdult el, a 18 karátos termékek egyre népszerűbbé váltak a vásárlók körében. A piac luxuskategóriája viszonylag egészségesnek volt tekinthető. Ezt jól mutatja, hogy a Cartier már több bolttal rendelkezik Kínában, mint az Egyesült Államokban.

A WGC szerint az ázsiai aranykeresletet támogatja az piaci infrastruktúra fejlődése és új termékek megjelenése is. A Chicagói Árutőzsde csoport tavaly bevezetett Hong Kongban egy új aranykontraktust is, amellyel múlt hónapban indult meg a kereskedés, s a Sanghaji Aranytőzsde elindította nemzetközi platformját a város szabadkereskedelmi övezetében - hívja fel a figyelmet a WGC.

Tavaly a kínai és az indiai kereslet a világ aranykeresletének már 54 százalékát tette ki, ez az arány 2005-ben még csak 33 százalékos volt. Európában a tavalyi negyedik negyedévben az euróval kapcsolatos aggodalmak jelentősen növelték a keresletet az aranyrudak és érmék iránt - mondta Alistair Hewitt, a WGC szakértője a lapnak. Az arany euróban számított árfolyama tavaly 14 százalékkal emelkedett, ahogy a közös európai deviza gyengült a dollárral szemben.

Az emberek félnek a potenciális európai politikai politikai kockázatoktól, s ezt csak erősítette a görög választások eredménye s az ECB kvantitatív lazítási programjának megindulása. Az ehhez hasonló tényezők eredményezhették a kontinensen a fizikai arany iránt kereslet növekedését.

Európa egyik legnagyobb aranykereskedő cége, a Degussa vezérigazgatójának elmondása szerint a cég alapítása óta eltelt három évben a mostani január hozta a legmagasabb forgalmat, ezt megelőzően a kereslet novemberben járt a csúcson. Szerinte ez leginkább az emberek azzal kapcsolatos félelmének köszönhető, hogy esetleg valami rosszul sül el az euróval kapcsolatban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!