Az ÁKK Zrt. a befolyó összeget általános finanszírozási célokra használja fel - zárta bejelentését az adósságkezelő.

Az eurókötvény kibocsátásra várhatóan azután kerül sor, hogy pénteken Orbán Viktor, Matolcsy György, Fellegi Tamás és Varga Mihály Frankfurtban részt vesz a Deutsche Bank által szervezett befektetői találkozón, amelynek megszervezésére április közepén bízta meg a Deutsche Bankot, az ING-t és az Unicreditet az Államadósság Kezelő Központ.

Piaci információk szerint Magyarország minimum félmilliárd euró, de valószínűbb, hogy egymilliárd euró államkötvényt akar értékesíteni.
Magyarország márciusban dollárban jegyzett világkötvényeket bocsátott ki tízéves és harmincéves lejáratra, összesen 3,75 milliárd dollár értékben. A tízéves lejáratú 3 milliárd dolláros kötvény kibocsátási ára 99,062 százalék, évi kamata 6,375 százalék, kibocsátási hozamfelára 3,10 százalékpont a hasonló lejáratú amerikai kincstárjegy hozama fölött, azaz összesen 6,504 százalék. A harmincéves, 750 millió dolláros kötvény kibocsátási ára 98,084 százalék, évi kamata 7,625 százalék, kibocsátási hozamfelára 3,30 százalékpont a hasonló lejáratú amerikai kincstárjegy hozama fölött, azaz összesen 7,791 százalék.

Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkára, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. igazgatóságának elnöke három szempontból is rekordnak értékelte a márciusi kibocsátást. Egyrészt Magyarország még sosem bocsátott ki egyszerre ilyen nagy összegű állampapírt, másrészt rekordnak számít a 30 éves lejárat, a harmadik csúcsdöntést pedig az összesen 13 milliárd dollárnyi befektetői ajánlat hozta.

Április elején azután Magyarország rábocsátást kezdeményezett a márciusban kibocsátott 30 éves dollárkötvényre. A rábocsátás összege 500 millió dollár lett és a kötvényre beérkezett több mint ötszörös túljegyzés eredményeként az eredetinél szűkebben sikerült árazni, úgy hogy kibocsátási ár 104,417 százalékos lehetett, míg az első csomag 98,084 százalékon ment el. Így a rábocsátás 270 bázispontos hozamfelára 60 bázisponttal alacsonyabb lett az alap kibocsátáskor piacra dobott csomagénál.

A megelőző legutóbbi magyar dollárkötvényt a 2010. januárjában bocsátotta ki Magyarország. Akkor a tízéves lejáratú 2 milliárd dolláros kötvénycsomag 99,86 százalékos áron kelt el, ami 6,25 százalékos hozamot jelentett, vagyis kibocsátáskor a hozamfelár 265 bázisponttal haladta meg a hasonló lejáratú amerikai kincstárjegy hozamát.

Az ÁKK idei kibocsátási terve szerint összesen 4 milliárd euró (5,4 milliárd dollár) értékben tervez devizakötvényt kibocsátani. Ezzel lejáró adósságát és az IMF és az Európai Unió 2008-as hitelcsomagjából esedékes 2 milliárd eurót fizetheti vissza. Az idén két, egyenként 1 milliárd eurós külföldön kibocsátott magyar államkötvény jár le, az egyik június, a másik október végén. Ezen felül a magyar állam az idén kezdi meg a 2008 őszi nemzetközi hitelcsomag törlesztését: az utolsó negyedévben - várhatóan november végén-december elején - 2 milliárd eurót kell visszafizetnie az Európai Uniónak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!