Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A válságok idején biztos menedéknek számító kötvények hozamai csökkentek, a részvénypiacokon viszont tovább nőttek az amúgy is tetemes veszteségek, miután az amerikai pénzügyminisztérium hétfőn hivatalosan devizamanipulátornak minősítette Kínát, 1994 óta először.

Az euróövezeti állampapírok hozamai hétfőn is csökkentek, amikor is a 30 éves holland és a tízéves ír államkötvények hozamai először estek a zéró szint alá.

Az euróövezeti referenciának tartott tízéves német államkötvény hozama 8 bázisponttal mínusz 0,517 százalékra csökkent a kedd délelőtti jegyzésekben. A tízéves állampapírok közül a francia 6 bázisponttal esett, mínusz 0,239 százalékra, az osztrák 7 bázisponttal mínusz 0,283 százalékra, a holland 4 bázisponttal mínusz 0,396 százalékra, míg az ír 9 bázisponttal 0,026 százalékra, a spanyol 6 bázisponttal 0,244 százalékra, az olasz pedig 25 bázisponttal 1,539 százalékra mérséklődött.

Elemzők szerint a kereskedelmi viszály eszkalálódása növeli a nyomást az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszerre (Federal Reserve/Fed), hogy lazítsa tovább monetáris politikáját. A Fed a múlt héten hajtott végre kamatcsökkentést, 2008 először, hogy "bebiztosítsa" az amerikai gazdaságot a kereskedelmi feszültségek kedvezőtlen hatásai ellen.

Brókerek közel 40 százalékra teszik annak az esélyét, hogy a Fed szeptemberi ülésén 0,50 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre. A piacok továbbra is teljesen bizonyosak abban, hogy az Európai Központi Bank kormányzótanácsa következő ülésén 10 bázisponttal csökkenti az alapkamatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!