Több mint 20 éve nem láttak olyan gyenge kezdést az európai tőzsdék, mint az idén; a Dow Jones Stoxx 600 mutatója 16 százalékkal csökkent január eleje óta. A legnagyobb veszteségeket a pénzügyi és a telekom-szektorok szenvedték el; az előbbi a subprime-válság hatására vált a befektetők támadásának középpontjává, míg az utóbbi a kedvezőtlen előjelek miatt lett a legrosszabbul teljesítő szektor az idén. A Bloomberg adatai szerint a világ tőzsdéin jegyzett részvények 3900 milliárd dollárt vesztettek értékükből az idén, és továbbra sem várható nagyarányú emelkedés addig, amíg nem tisztázódik a hitelpiacok és a tengerentúli gazdaság krízisének súlyossága. Európában hétfőn a mobilcégeket érte a legnagyobb támadás azt követően, hogy a Morgan Stanley közölte: attól tart, hogy az EU törvényhozói aggresszív árcsökkentő akcióba kezdenek az idén, amely leginkább a mobiltelefonról a vezetékes telefonokra indított hívások díját érintheti. A szektorelemzés szerint az újabb regulák veszélyeztetik a társaságok bevételeit. A brókercég egyúttal lefelé módosította a Vodafone papírjainak minősítését, valamint az előző mellett a Deutsche Telekom és a Telefonica részvényeinek célárfolyamát is. A Vodafone 4, a Deutsche Telekom és spanyol szektortársa 2 százalékot veszített értékéből. A DAX 0,5 százalékot veszített, míg a CAC 40 és az FTSE 100 0,1 százalékot nyert hétfőn.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!