Hiába tűnik megfelelőnek a kockázat és várható hozam aránya, egyelőre nem tanácsos európai befektetési eszközöket vásárolni a Goldman Sachs elemzői szerint. Még akkor sem, ha az európai kormányok jelentős intézkedéseket hoztak az energiafelhasználás csökkentésére, a lakosságra és a vállalatokra nehezedő terhek enyhítése érdekében - írja a Bloomberg.

Az európai eszközökkel kapcsolatos óvatosságot indokolhatja szerintük az energetikai válságon kívül a szigorodó monetáris politika és az olasz választások jelentette politikai háttér. Ahhoz hogy véleményük megváltozzon, még egy nagyobb áresésnek kéne jönnie a piacokon.

Jön a recesszió

A befektetési bank stratégiai azt várják, hogy az energetikai válság mind az európai, mind a brit gazdaságot recesszióba taszíthatja, még akkor is, ha ez relatív enyhe lesz. Emiatt a Goldman szakértői azt javasolják ügyfeleiknek, hogy továbbra is súlyozzák alul portfóliókban az európai részvényeket, az európai kötvények árazása pedig jelenleg jól tükrözi azt a többletkockázatot, amit a régió az Egyesült Államokhoz képest magában hordoz.

Az európai részvények teljesítménye jelentősen elmaradt idén az S&P 500 indexétől dollárban számítva, ebben persze jelentős szerepet játszott az euró több mint 10 százalékos gyengülése az amerikai devizával szemben. Eközben az árak alapján az európai kötvények az európai részvényeknél is nagyobb nyomás alatt vannak.

A Bloomberg hírügynökség gyűjtése szerint az európai cégek várható nyereségére vonatkozó előrejelzések még nem estek vissza igazán drasztikusan. Ugyanakkor a nyereségalapú mutatók alapján a nagyot esett európai részvények értéke még mindig jóval a fölött a szint fölött tartózkodnak, mint amit a 2008 as pénzügyi válság idején lehetett tapasztalni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!