Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 0,23 százalékkal, 459,86 ponton, ismét történelmi csúcson zárt, de napközben 460,46 ponton is járt az értéke. Már a kilencedik egymást követő napot fejezte be emelkedéssel a mutató, ami az utóbbi három és fél év leghosszabb egybefüggő nyeresége - írja az MTI.

A nap nyertesei az utazási és szabadidős tevékenységgel foglalkozó vállalatok, 1,3 százalékkal nőtt az ágazat alindexe. Jól teljesítettek a közművek és a vegyipari cégek is, mivel a várakozások szerint tovább nő a fogyasztói kereslet és az ipari termelés.

A bankszektor alindexe viszont 0,9 százalékkal esett, miután a Banco Sabadell, a Santander és a Caixabank spanyol pénzintézetek részvényeit megtépázta a hír, hogy a spanyol versenyhivatal vizsgálatot indított az államilag támogatott koronavírus-hitelek forgalmazása során alkalmazott esetleges versenyellenes gyakorlatok miatt.

A madridi tőzsde irányadó mutatója, az IBEX 35 index 0,31 százalékos mínuszban zárta a napot.

A franfurti DAX-indexet 0,12 százalékos mínuszba húzta az SAP német szoftvergyártó árfolyamának 1,2 százalékos esése, amelyet az amerikai rivális Oracle csalódást keltő profit-előrejelzése idézett elő.

A londoni FTSE-100 mutató 0,17 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést még úgy is, hogy a szerdán közzétett adatok szerint májusban meghaladta a 2 százalékos jegybanki célt a fogyasztói árak emelkedésének éves összevetésű üteme, és a várakozások szerint a gazdaság újraindulásával párhuzamosan tovább gyorsul majd az ütem.

A többi vezető nyugat-európai index közül a párizsi CAC-40 index 0,20 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,12 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül az FTSE Eurofirst 300 index 0,21 százalékkal emelkedett, az euróövezeti gyűjtőindexek közül pedig az EuroStoxx50 0,20 százalékkal kúszott feljebb.

Az európai tőzsdezárás idején New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,06 százalékos, az S&P 500-as index pedig 0,02 százalékos mínuszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,15 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,05 százalékos pluszban, 74,77 dolláron, a júliusi szállítású WTI pedig 0,87 százalékos nyereségben, 72,75 dolláron forgott este háromnegyed hatkor.

Eddigi napi maximumán a Brent 74,94 dolláron 2019 áprilisa, a WTI pedig 72,98 dolláron 2018 októbere óta nem látott csúcsokra kapaszkodott fel.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,03 százalékkal, 1859,20 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,23 százalékkal, 1860,60 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,2113 dollárt adtak, 0,09 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!