A nagyobb nyugat-európai részvénypiacok gyengültek csütörtökön; a szerdai majd' másfél százalékos mínuszt követően a Footsie közel 2 százalékkal esett, a frankfurti DAX 0,8, a párizsi CAC 40 pedig 0,3 százalékkal süllyedt előző napi zárószintje alá. Az eladói nyomást erősítették a Kínából érkező hírek, amelyek ismét robusztus gazdasági növekedésről, és a vártnál kebésbé lassuló inflációról szóltak. Mindez az aggályok szerint ismét a monetáris szigorítás - praktikusan a kamatemelés felé terelheti a döntéshozókat az ázsiai országban. Elsősorban ezen hírek hatására az árupiaci gyengüléssel párhuzamosan főleg a nyersanyagiparban éredekelt társaságok, így a bányacégek árfolyama hanyatlott jelentősen. Rosszul teljesítettek az autóipari részvények is, miután a JP Morgan Chase leminősítette a Fiatot. Az egyes papírok között a Nokia a Bank of America leminősítése után veszített több mint 5 százalékot jegyzéséből. A GlaxoSmithKline a Morgan Stanley hasonló lépése után gyengült. Az Easyjet több mint 15 százalékkal lett olcsóbb; Európa második számú fapados légitársasága bejelentette, első féléves vesztesége megduplázódhat az emelkedő üzemanyagköltségek és a sztrájkok, illetve időjárás miatti járattörlések következtében. A délutáni, a vártnál kedvezőbb képet mutató amerikai munkaerőpiaci adat némileg csökkentette a veszteségeket. Ugyancsak pozitív kicsengése volt a szintén az USA-ból érkező lakáspiaci indikátornak, de a tengerentúli feldolgozóiparból érkezett számok csalódást keltettek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!