A német üzleti bizalmat tükröző Ifo-index augusztusban 88,8 pontra esett vissza a júliusi 89,9-ről. Ez sokkal rosszabb a vártnál, hiszen az elemzők 89,5 pont körüli értéket vártak a hajdani nyugatnémet tartományok üzleti klímáját tükröző mutatóra. A harmadik egymást követő hónapban mért csökkenés azt jelzi, hogy a gazdasági fellendülés legalább is ideiglenesen megtorpant. Nem tett jót a piacoknak az sem, hogy két technológiai óriáscég, a Nortel és a Hewlett-Packard is meglehetősen borúlátóan nyilatkozott az idei év hátralevő részéről. A börzéken az esést a technológiai és telekom-papírok vezették, de jelentősen veszítettek értékükből az olajszektor részvényei is. A londoni börze FTSE-100 kosarában szerdán mindössze egy papír - a Diageoé - akadt melynek erősödött az árfolyama. A Footsie végül 175,7 pontot, azaz közel 4 százalékot veszített és 4 274,0 ponton állapodott meg, az index 4 hete nem zárt ilyen mélyen. A francia börze indexe, a CAC-40 4,2 százalékkal gyengült és 3 419,74 ponton zárt, a legnagyobb - 7 és fél százalékos - árfolyamcsökkenést az Alcatel papírja szenvedte el. A rivális cégek részvényei is megsínylették a csütörtöki besszt, a Nokia papírja 6,4, az Ericssoné 6,5 százalékot esett. A frankfurti tőzsdén a Munich Re részvénye vezette a zuhanást, a viszontbiztosító cég papírja 6,2 százalékot esett, de szorosan a nyomán járt az Allianz és az SAP részvénye is, melyek 6,1, illetve 5,8 százalékos gyengülést mutattak. A DAX-30 végül 3,7 százalékot zuhant és 3 707,6 ponton zárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!