A negyed nyolc után 0,8 százalékos mínuszban lévő DAX napközben ötezer pont alatt is járt, a Footsie 0,82 százalékkal 5 089,30 pontra esve hathetes mélypontján fejezte be a kereskedést, a CAC-40 tegnapitól 1,54 százalékkal elmaradó 4 407,27 pontos záróértéke pedig december 14-e óta nem látott minimumot jelentett. Az Enron-csőd óta minden ilyen hírre érzékenyen reagáló befektetőkre - a Tyco és a Willams után - ezúttal leginkább az Andarko Petroleum ijesztett rá. Az egyesült államokbeli cég ugyanis közölte, hogy amerikai kőolaj- és földgázkészleteit nem megfelelő áron tartotta nyilván, így akkora mértékű többletleírásra kényszerül, hogy harmadik negyedévi vesztesége ténylegesen az eredetileg közölt ötszörösére, 1,35 milliárd dollárra rúg. A nyugat-európa indexeket jórészt a távközlési cégek részvényei húzták le, de Londonban a bankok papírjai is lejtőre kerültek, miközben Frankfurtban a Deutsche Bank volt az egyik legnagyobb vesztes. Ez utóbbi hátterében a hitelintézet eredménye körüli bizonytalanság állt, a Reuters által megkérdezett elemzők szerint ugyanis a bank negyedik negyedéves adózás előtti profitja 39 százalékkal múlhatja alul az egy évvel korábbit. Az Infineon ugyanakkor tündökölt, miután a szintén félvezetőgyártással foglalkozó dél-koreai Hynix közölte, hogy csökkenti memóriachip-készítő kapacitását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!